Genel Özellikler, Nedeni ve Sınıflama Patoanatomi ve Klinik Görünüm Tanı ve Ayırıcı Tanı Tedavi
 
 ☰  
 aç

Tanı

Basit radyolojik incelemeyle doğumsal vertikal talus tanısı konur. Ayağın yan radyografisi ön-arka radyografiye oranla tanıda çok daha yardımcı olur. 

Lateral radyografide düşey konumdaki talusun tibia ile neredeyse paralel konuma geldiği saptanır. Talus ile kalkaneus uzun eksenleri arasındaki açı artmıştır. Kalkaneus ekin konumunda olup bunun göstergesi olarak tibiokalkaneal açı artmıştır.

Navikülerin talus başı dorsaline yer değiştirmesi ufak çocukta ilk bakışta radyografide anlaşılmayabilir, çünkü navikülerin kemikleşme çekirdeği kızlarda 18 ila 24 aylar, erkeklerde ise 30 ila 36 aylar arasında radyografide görünür hale gelir. Bu durumda talonaviküler eklem çıkığını ortaya koymak için radyografi üzerinde talus orta hattı ile 1. metatars orta hattı çizilir. Normalde 1. metatars, medial kuneiform, naviküler ve talus boynu aynı hat üzerinde yer alır. Vertikal talusta ise tüm bu ayak kemikleri aynı hat üzerinde buluşmaz, talus orta hattı ile 1. metatars orta hattı arasında açı oluşur. Ufak çocukta kuboid ve kuneiformlar henüz kemikleşmediğinden 1. metatars orta hattı esas alınır.

Daha büyük çocukta (> 3 yaş) talonaviküler eklem çıkığı rahatlıkla fark edilir. Naviküler tibia önünde yer alır. 

Ayak bileği nötraldeyken çekilen lateral radyografiye ayak bileğinin maksimal dorsifleksiyonda ve maksimal plantar fleksiyondayken çekilen radyografileri de eklenmelidir. Ayak bileğini her iki yöne zorlayan bu radyografiler hem deformitenin sertlik derecesini anlamaya yarar, hem de patolojinin oblik talus gibi daha esnek deformitelerden ayırt edilmesine yardımcı olur. Ayak bileği maksimal plantar fleksiyonda çekilen radyografide vertikal talus söz konusuysa naviküler kemiği çıkık konumunu değiştirmez. Oblik talusta ise talonaviküler eklemde redüksiyon gerçekleşir.  

Ayak bileği maksimal plantar fleksiyonda çekilen radyografide talus orta hattı ile 1. metatars orta hattı arasındaki açının 35 dereceden büyük çıkması oblik talus olasılığını ortadan kaldırır. Ayrıca, tibiokalkaneal açının değişmemesi de ayak arka kısmındaki rijidite hakkında bir fikir verir.

Ön arka radyografide talokalkaneal açını arttığı görülür. Bu durum topuk valgusuna işaret eder.

Ayırıcı Tanı

Vertikal talusun selim bir seyir izleyen oblik talus ve kalkaneovalgus deformitelerinden ayrımı gerekebilir.

Oblik talusta da ayak tabanı dış bükey görünümdedir ve topuk ekindedir, ancak daha esnek bir deformite olan oblik talusta ayak bileği kolaylıkla dorsifleksiyona getirilebilir ve maksimal plantar fleksiyonda çekilen ayak bileği radyografisinde talonaviküler eklemin redükte olduğu görülür.

Bebeklik çağında ise vertikal talus bazen kalkaneovalgus deformitesi ile karıştırılabilir. Oldukça esnek olan kalkaneovalgus deformitesi topukta ekin durumunun olmayışı ve ayak tabanının dış bükey değil düz oluşuyla vertikal talustan ayırt edilir.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.





Ayak bileği maksimal plantar fleksiyonda çekilen radyografide vertikal talus söz konusuysa naviküler kemiği (N) çıkık konumunu değiştirmez. Oblik talusta ise talonaviküler eklemde redüksiyon gerçekleşir.