Tanımlama Yol Açan Etkenler Nasıl Oluşur Hareket Bozukluğuna Göre Sınıflama Topografik Sınıflama Nörolojik Bulgular Klinik Belirti ve Bulgular Hastalığın Seyri Tedavinin Amacı ve Hedefler Topluca Tedavi Yöntemleri İlaç Tedavisi Botulinum Toksin Tip A Fizyoterapinin Yeri Selektif Dorsal Rizotomi Cihaz Kullanımı Ayak Sorunları Ayakta Ekin Deformitesi Ekin Deformitesinin Tedavisi Ayakta Ekinovarus Deformitesi Ayakta İçe Basma (Valgus Deformitesi) Ayak Bileğinde Valgus Deformitesi Halluks Valgus ve Bunyon Çömelme Yürüyüşü Çömelme Yürüyüşünün Tedavisi Kalça Sorunları Kalçada Yumuşak Doku Kontraktürünün Tedavisi Kalçada Sublüksasyon ve Çıkık Kalça Çıkığına Bağlı Sorunlar Kalçada Sublüksasyon ve Çıkığın Tedavi Endikasyonları Kalça Çıkığında Femura Yönelik Cerrahi Gieişimler Kalça Çıkığında Asetabulum Osteotomileri
 
 ☰  
 aç

Medikal Tedavi (İlaç Tedavisi)

Oral Tedavi (Ağızdan Alınan İlaçlarla Tedavi)

Serebral palsi hastalarında ağızdan alınarak kullanılan ilaçların bir kısmı omurilik, bir kısmı beyin üzerinde daha etkilidir. Spastisiteyi azaltmak, ya da havaleleri önlemek amacıyla kullanılır. En sık kullanılan ilaçlar baklofen, benzodiazepin türevleri (diazepam, klonazepam), dantrolen, tizanidindir. Bu ilaçların yan etkileri hayli fazladır. Çocukta genel bir uyku hali yarattıkları için egzersiz programları aksayabilir.

serebral palsi tedavisinde kullanılan ilaçların etkili olduğu seviyeler

Baklofen Pompası 

Ağız yoluyla verilen baklofen beyin omurilik sıvısına yeterli miktarda geçmediğinden her zaman istenen tedavi edici etkiyi yaratmayabilir. Etkili olabilmesi için doz arttırıldığında ise yan etkileri çok artar (uyuklama, bulantı, baş ağrısı). Bu nedenle beyin omurilik sıvısına yerleştirilen bir kateter ve batına yerleştirilen, ilacın depolandığı haznedeki pompa aracılığıyla baklofeni omurilikteki ilgili reseptörlere doğrudan ulaştıran bir sistem geliştirilmiştir (baklofen pompası). Bu sayede beyin omurilik sıvısına sürekli ve etkin, ama çok daha düşük dozda baklofen salınması sağlanmış olur ve yan etkiler oldukça azalır.

Kateterin ucu sorun bacaklarda ise lomber 4-5 seviyesine, sorun kollarda ise üst torakal bölgeye yerleştirilir. Doz ayarlaması uzaktan bilgisayar aracılığıyla yapılabilir. İlaç bittiğinde hazne doldurulmalıdır (1-3 ay), aksi takdirde havale nöbetlerine, aşırı spastisiteye ve halüsinasyonlara neden olur.

Baklofen pompası spastisitede endikedir; hipotoni, kore, atetoz, ve distoni gibi durumlarda etkin değildir. Daha çok belirgin spatisitesi olan tüm vücut tutulumlu hastalara uygulanır. Haznenin hacmi nedeniyle üç yaşın altındaki çocuklara uygulanmaz. Beyin omurilik sıvısının infekte olması, ya da kaçak yapması, gibi birtakım sorunlara yol açabilir; kateter tıkanması görülebilir. Maliyeti oldukça yüksek bir uygulamadır.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.