Tanımlama Yol Açan Etkenler Nasıl Oluşur Hareket Bozukluğuna Göre Sınıflama Topografik Sınıflama Nörolojik Bulgular Klinik Belirti ve Bulgular Hastalığın Seyri Tedavinin Amacı ve Hedefler Topluca Tedavi Yöntemleri İlaç Tedavisi Botulinum Toksin Tip A Fizyoterapinin Yeri Selektif Dorsal Rizotomi Cihaz Kullanımı Ayak Sorunları Ayakta Ekin Deformitesi Ekin Deformitesinin Tedavisi Ayakta Ekinovarus Deformitesi Ayakta İçe Basma (Valgus Deformitesi) Ayak Bileğinde Valgus Deformitesi Halluks Valgus ve Bunyon Çömelme Yürüyüşü Çömelme Yürüyüşünün Tedavisi Kalça Sorunları Kalçada Yumuşak Doku Kontraktürünün Tedavisi Kalçada Sublüksasyon ve Çıkık Kalça Çıkığına Bağlı Sorunlar Kalçada Sublüksasyon ve Çıkığın Tedavi Endikasyonları Kalça Çıkığında Femura Yönelik Cerrahi Gieişimler Kalça Çıkığında Asetabulum Osteotomileri
 
 ☰  
 aç

SEREBRAL PALSİDE AYAK SORUNLARI

Serebral palsili bir hastada ayakta görülebilen deformiteler:

Ayakta Ekinus Deformitesi (Düşük Ayak)

Nedeni

Triseps sura kası, gastroknemius ve soleus kaslarından oluşur. Gastroknemius kası dizin arkasında femur kondillerinden, soleus kası ise tibianın üst ucunun arka yüzünden orijinini alır. Her iki kas birleşerek triseps sura kasını oluşturur ve ortak bir kirişle (Aşil tendonu) kalkaneusun (topuk kemiğinin) arkasına yapışır. Triseps sura kasının işlevi ayağa plantar fleksiyon hareketini yaptırmaktır.

Yürüme siklusu basitçe, yürüme sırasında aynı ayağın artarda iki kez yere değmesi arasında geçen süre olarak tanımlanabilir. Yürüyüş siklusunun kabaca yarısı ayağın yere temas etmediği salınım evresine, diğer yarısı da ayağın yere temas ettiği duruş evresine ayrılır. Yürüyüş siklusu sırasında her kas bu siklusun belli bir kısmında etkindir.

Serebral palzili hastalarda ilgili kasın aktivitesi ya tüm yürüme siklusu boyuncadır, ya da siklus içindeki aktivite göstermesi gereken andan ya daha önce, ya da daha sonra gerçekleşir, yani evre değişikliği gösterir. Söz konusu triseps sura ise, birinci şıkta ayak bileği sürekli düşük ayak pozisyonundadır; ikinci şıkta ise duruş evresinde aktivite göstermesi gereken triseps sura salınım evresinde aktivite gösterdiğinden ayak havadayken düşük ayak konumundadır. Bunun sonucunda da ayak yere basarken önce topuğu ile değil de parmak ucuyla temas eder. Normalde ayak yürüyüş siklusunun duruş evresinin sonunda ön kısmıyla basarak yaylanır, ivme alır. Ancak ekinusu bulunan serebral palsili hastada ayak zaten düşük ayak konumunda bulunduğundan bu yaylanma (push off) özelliğini kaybeder ve adım mesafesi azalır. Hem hastanın bozuk olan dengesi daha da olumsuz etkilenir, hem de yürüyüş bozulur.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

           
normal triseps sura aktivitesini gösteren EMG'de aktivitenin duruş evresinde olduğu görülmektedir