Tanımlama Yol Açan Etkenler Nasıl Oluşur Hareket Bozukluğuna Göre Sınıflama Topografik Sınıflama Nörolojik Bulgular Klinik Belirti ve Bulgular Hastalığın Seyri Tedavinin Amacı ve Hedefler Topluca Tedavi Yöntemleri İlaç Tedavisi Botulinum Toksin Tip A Fizyoterapinin Yeri Selektif Dorsal Rizotomi Cihaz Kullanımı Ayak Sorunları Ayakta Ekin Deformitesi Ekin Deformitesinin Tedavisi Ayakta Ekinovarus Deformitesi Ayakta İçe Basma (Valgus Deformitesi) Ayak Bileğinde Valgus Deformitesi Halluks Valgus ve Bunyon Çömelme Yürüyüşü Çömelme Yürüyüşünün Tedavisi Kalça Sorunları Kalçada Yumuşak Doku Kontraktürünün Tedavisi Kalçada Sublüksasyon ve Çıkık Kalça Çıkığına Bağlı Sorunlar Kalçada Sublüksasyon ve Çıkığın Tedavi Endikasyonları Kalça Çıkığında Femura Yönelik Cerrahi Gieişimler Kalça Çıkığında Asetabulum Osteotomileri
 
 ☰  
 aç

Ayakta Ekinus Deformitesi

Klinik Görünüm

Triseps sura ile ayağı dorsifleksiyon yaptıran kaslar arasındaki dinamik dengesizlik düzeltilmediği takdirde, zamanla ayak bileğinde ekinus kontraktürü gelişir. Kısalan Aşil tendonu topuğu bırakmadığı için iç uzunlamasına kavis zorlanma sonucu zamanla çöker ve ayakta valgus deformitesi gelişebilir. Ekinus konumdaki topuk kemiği artık talus başını (aşık kemiği) tutamadığından talus başı aşağı kayarak ayak tabanında ele gelir hale gelir. Ayak kontrolsüz bir yüklenme ile karşı karşıya kaldığından ayak tabanında bu bölgede zamanla nasır ve çatlaklar gelişir. Ayağın valgus konumu başparmakda halluks valgus deformitesinin gelişmesine zemin hazırlar.

Daha sık olarak ayakbileğindeki düşük ayak konumu dizde ve de haliyle kalçada fleksiyon kontraktürüne yol açar. Hasta diz ve kalçaları kıvrık, parmak ucunda yürür. Bu durum çömelme yürüyüşü (crouched gait) olarak adlandırılır.

Normalde yürüyüş siklusunun duruş evresinde yere düz basan ayak üzerinde tibia (kaval kemiği) öne kayarak bacaktaki yük dağılımını dengeler. Ancak ekinusu bulunan serebral palsili hastada tibianın öne kayışı bloke olduğundan gövde ve uyluk sabit duran tibia üzerinden öne kaymaya devam ederek dizde ekstansiyon yönünde bir moment (kuvvet kolu) oluşturur ve zamanla diz geriye gider; yani dizde, yandan bakıldığında açıklığı öne bakan ‘C’ şeklinde bir deformite oluşur ki buna genu rekurvatum denir. Bu durum çömelerek yürümeye oranla daha az sıklıkta görülür.

Serebral palside görülen bu triseps sura kontraktürüne, ya da dinamik dengesizliğe bağlı parmak ucu yürüyüşünü diğer parmak ucu yürüyüş nedenlerinden ayırt etmek gerekir.

Çocuklarda Parmak Ucu Yürüyüş Nedenleri

  • doğumsal kısa Aşil tendonu
  • serebral palzili çocukta kalça ve/veya dizlerdeki fleksiyon kontraktürleri de düşük ayak yürüyüşüne neden olur, ancak muayenede ayak bileği nötral pozisyona getirilebilir. Bu tür hastalarda Aşil tendonuna yapılacak gereksiz bir cerrahi girişim sonrası hastada çömelme yürüyüşü diye adlandırılan ileri yürüyüş bozukluğu gelişir, yani hasta diz ve kalçaları kıvrık konumda (fleksiyonda) ve öne eğilerek yürür.
  • idyopatik parmak ucu yürüyüşü
  • Duchenne musküler kas distrofisi

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.