Yaralanma Mekanizması Sınıflama - Tip I Kırık Sınıflama - Tip II-IV Kırıklar Klinik Görünüm Tip I'de Tedavi Tip II'de Tedavi Tip III ve IV'de Tedavi Komplikasyonlar - Avasküler Nekroz Diğer Komplikasyonlar
 
 ☰  
 aç

Klinik Görünüm

Hasta araba çarpması, ya da yüksekten düşme gibi ciddi bir travma sonrası kalçada şiddetli ağrı yakınmasıyla sağlık kurumuna getirilir. Kalçadaki şiddetli ağrı eşlik eden ciddi organ yaralanmalarını gölgeleyebilir. Böyle bir durumu atlamamak için hastanın sistemik muayenesi ihmal edilmemelidir. Bunun aksi de mümkündür; yani, ciddi organ yaralanmaları (örneğin, kafa travması) kalça kırığını gizleyebilir ve tanıyı geciktirebilir. Bu durum özellikle kaymamış, ayrıksız kalça kırığında söz konusu olabilir. 

Yaralanma sonrası hasta kalçasına yük veremez, yürüyemez. Hasta taşınarak sağlık kurumuna getirilir. Hasta bacağını dış rotasyonda ve hafif adduksiyonda tutar. Bacak kısa görünür. Şiddetli ağrı nedeniyle aktif kalça hareketi yapılamaz. Özelikle fleksiyon, abdüksiyon ve iç rotasyon olmak üzere kalçanın pasif hareketi belirgin derecede kısıtlanmıştır.

Öte yandan olguların yaklaşık % 30’unu oluşturan ayrıksız kırıkta ve stres kırığında ağrı şiddetli olmayabilir ve tenis veya basketbol gibi bir sportif etkinlik sırasında, ya da düşme sonrası ortaya çıkan ani, ancak tahammül edilebilir kalça ağrısı hastanın yürüyerek hekime başvurmasına engel olmayabilir. Kısalık saptanmaz. Pasif kalça hareketi oldukça rahat olabilir.

Kalçada çıkık da varsa bacak fleksiyon, adduksiyon ve iç rotasyonda durur.

Tanı

Çocukta femur boynu kırığı tanısını doğrulatmak için basit radyolojik inceleme yeterlidir. Bu amaçla iki yönlü kalça radyografisi çekilir. Ancak bazı ayrıksız kırıkta radyografiler uygun dozda çekilmiş de olsa tanı koymada güçlük çekilebilir. Böyle bir durumda karşılaştırma açısından karşı kalça radyografisinin de alınması önerilir. Trabeküler yapının izlenmesi çoğunlukla gizlenmiş kırık hattını ortaya çıkartabilir. Kuşku durumunda bilgisayarlı tomografi ile varsa kırık hattı rahatlıkla ortaya konur.

Stres kırığında kemik sintigrafisi istenebilir. Patolojik kırıkta ise manyetik rözonans görüntüleme gerekebilir.

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

femur boynundaki stres kırığı kalitesiz röntgen çekimi nedeniyle çoğu kez atlanır


femur boynundaki stres kırığının MR görüntüsü