Bacakta Uzunluk Farkı Oluşturan Nedenler Nedene Özgü Uzunluk Farkının Ortaya Çıkışı Bacak Uzunluk Farkının Etkileri Tedavi Endikasyonları Bacak Uzunluk Farkının Klinik Olarak Ölçümü Bacak Uzunluk Farkının Radyolojik Olarak Ölçümü Bacak Uzatmasına Ait Özellikler Uzama Biçimleri Oluşacak Uzunluk Farkını Hesaplama Yöntemleri Ortezle Eşitleme Uzun Bacakta Kısaltma Epifizyodez ve Çeşitleri Epifizyodez Planlaması ve Endikasyonları Kısa Bacakta Uzatma Tedrici Uzatma: Kallotazis Kallotazis: Yöntema Ait Ayrıntılar Kallotazis ve Rijit Tespit Kallotazisin Seyri Kallotaziste Son Teknolojik Olanaklar Kallotaziste Komplikasyonlar: Uygulama ve Uzatma Dönemi Kallotaziste Komplikasyonlar: Uzatma Bittikten Sonra
 
 ☰  
 aç

Ortezle Eşitleme

Ayakkabı içini yükselterek veya taban kısmının yüksekliğini arttırarak bacak boyu eşitsizliğini gidermenin sınırlı bir koruyucu etkisi vardır, çünkü eşitleme ancak yükseltilmiş ayakkabının giyildiği gün dilimiyle sınırlıdır. Bacak uzunluk farkının 2 cm’i geçmediği olgularda tedavi gerekmediği düşünülürse de ebeveynleri tatmin etmek için yükseltme uygulaması geleneksel olarak sürdürülen bir durumdur. Cerrahi eşitleme işlemlerini kabul etmeyen, ya da bu işlemin yapılacağı yaşı bekleyen hastalarda 5 cm’e kadar taban yükseltmesi uygulanabilir, ancak subtalar eklemi kontrol eden kaslar yeterince güçlü olmadığından ayak bileği burkulması, hatta ayak bileği kırığı olma riski vardır. Daha fazla bir farkta AFO’ya monte edilmiş taban yükseltmeleri, ileri kısalıklarda da (15 cm’i geçeceği düşünülen olgular) amputasyonlarda kullanılanlara benzer özel yapım cihazlar kullanılır.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.