Nedenler Hastalığın Oluşumu Genel Özellikler Tanı Hastalığın Seyri Cerrahi Dışı Tedavi Cerrahi Tedavi
 
 ☰  
 aç

Genel Özellikler

Genellikle 4 ila 12 arasındaki çocuklarda görülür. Olguların % 80'i gibi büyük bir çoğunluğu 5 ila 7 yaş dilimindeki çocuklardan ibarettir. Erkeklerde kızlara oranla 4 ila 5 kez daha sık görülür. Diğer kalçada da gelişme olasılığı % 10 ila % 12 civarındadır.

Bu çocuklarda iskelet gelişmesi gecikir. Kemik yaşı kronolojik yaşa göre ortalama 2 yıl geridir. Kemikleşmedeki gecikme (duraklama) hastalığı daha ufak yaşta geçiren hastalarda daha belirgindir. Özellikle el bileği kemiklerinde belirgin olan bu gecikme, hastalığın son dönemlerinde kemik gelişimindeki hızlanma ile ortadan kalkar ve kronolojik yaşı yakalar.

Perthes'li çocukların 3'te 1'i minyon tipli çocuklardır. Genel olarak erkek çocukları akranlarına göre 2 ila 3 cm, kız çocukları ise 7 ila 8 cm kadar daha kısa boyludurlar.

Bu çocukların doğum tartıları da düşüktür (ortalama 250 gram), ancak boy kısalığı ile düşük doğum tartısı arasında bir bağ kurulamamıştır.

Perthes'li çocuklardaki büyüme bozuklukları, özellikle hastalığın başlangıç dönemindeki büyüme hormonu (somatomedin A ve C) düzeyindeki düşüklüğe bağlanmıştır, ancak bu düşüklük yine de normal sınırlar içinde kalır.

Hastaların yaklaşık 3'te 1'i dikkat eksikliği bulunan ve hiperaktivite gösteren çocuklardır. Sürekli bir yere tırmanıp düşerler, laf dinlemezler.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.