Genel Özellikler Oluşma Şekli Sınıflama Klinik Görünüm Tedavi İlkeleri Aitken Tip A'da Tedavi Aitken Tip B'de Tedavi Aitken Tip C ve Tip D'de Tedavi
 
 ☰  
 aç

Klinik Görünüm

Hastaların dış görünüşü kısalığın derecesine ve eşlik eden anomalilere bağlıdır. Kalça eklemi tipik olarak fleksiyon, abdüksiyon ve dış rotasyondadır. Kalçanın adduktor ve ekstansörleri mevcut olsa da, femur proksimalindeki eksikliğe bağlı kısalık ve psödoartroz nedeniyle düzgün işlev göremezler. Kalça ve dizdeki fleksiyon kontraktürleri bacağın olduğundan daha kısa görünmesine yol açar. Uylukda öne ve dışa doğru açılanan bir eğrilik fark edilir.

Dizde dış rotasyon deformitesi görülür. Sıklıkla dizde fleksiyon kontraktürü bulunur. Bu kısmen dize fleksiyon hareketini yaptıran hamstringlerde mevcut doğumsal kısalığa bağlı olduğu gibi, sıklıkla klinik tabloya eşlik eden ön çapraz bağ yokluğuna da bağlı olabilir. Ön çapraz bağ yokluğunda diz instabildir. Genellikle ayak diğer sağlam tarafın diz seviyesindedir.

Aynı tarafta fibula hemimelisine çok sık rastlanır (olguların yaklaşık yarısı). Ayrıca ayakta ekinovalgus deformitesi, dış sıradaki kemiklerin bulunmayışı (3 veya 4 parmaklı ayak), tibiada kısalık saptanabilir.

Bu çocuklar genellikle beklenen yaşta yürümeye başlarlar. Sağlam tarafdaki kalça ve dizi fleksiyona getirip, etkilen taraftaki ayak bileğini ekinusa alarak uzunluk farkını gidermeye çalışırlar. Bu çocukların çoğu özürleri ile iyi uyum sağlarlar ve gelişim düzeyleri etkilenmez.

Tanı

PFFE’in klinik görünümü tipiktir ve ayırıcı tanı açısından yeterlidir, ancak tedavi ve prognoz açısından ve de eşlik eden anomalileri görüntülemek açısından radyolojik inceleme gerekir. Çoğu kez gelişimsel kalça displazisi ile karıştırılırsa da klinik görüntü bu karışıklığa izin vermez, çünkü PFFE’de aşırı kısalık bulunur.

Tedavi ve nihai sonuç açısından 1 yaşından ufak çocuklarda MRG’nin yararı yadsınamaz, çünkü direkt radyografide psödoartoz alanı hakkında net bir şey söylemek her zaman mümkün olmayabilir. Ufak çocuklarda direkt radyografi patolojiyi olduğundan daha ağır gösterebilir.

 

femur hipoplazisi

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

Aitken tip A
her iki taraf arasında femur başları açısından fark yok;
femur proksimal ucunda henüz kemikleşmemiş alan mevcut



Aitken tip C
femur başı henüz kemikleşmemiş;
femur proksimalinde psödoartroz alanı mevcut



Aitken tip D
femur başı
ve femur proksimali mevcut değil; uyluk kemiği sadece dize katılan distal kısımdan ibaret