Genel Özellikler, Nedeni ve Sınıflama Klinik Görünüm Tanı Tedavi
 
 ☰  
 aç

Klinik Görünüm

Scheuermann 11 ila 17 yaş aralığındaki ergenlerde ortaya çıkar.

Tip I Scheuermann hastalığı:

Sırttaki kamburluk hemen ergenlik öncesi dönemde fark edilebilir, ancak radyolojik bulgular daha ortaya çıkmamıştır ve eğrilik ağrısızdır. Hekime başvuru daha çok kozmetik nedenle olur. Ağrı nedeniyle başvuru çok daha az gerçekleşir ve daha ileri yaşlarda görülür.

Ağrının dejenere faset eklemlerdeki hareket kısıtlılığına mı, yoksa hareketi açık komşu segmentlerde yoğunlaşan aşırı yüklenme ve hareket artışına mı bağlı olduğu anlaşılamamıştır. Ağrının disklerden kaynaklandığı da ileri sürülmektedir.

Ağrı daha çok kamburluğun en belirgin olduğu kısımda ve servikotorakal bölgededir. Aktivite ile artar, dinlenmeyle geçer. Olguların büyük çoğunluğunda görülen hafif ağrı ve yorulma yakınması süreklilik göstermez ve genellikle omurganın olgunlaşmasıyla kaybolur. Deformitenin de erişkin yaşta ilerlemediğine inanılmaktadır.

Kamburluğun artışı ile ağrı arasında doğrudan bir ilişki yoktur. İleri deformitesi olan hastalar daha az yorgunluğa neden olacak eylemleri tercih ederler, ancak ağrı ve yorulma yine de günlük etkinlikleri olumsuz etkileyecek boyutta değildir.

Adams öne eğilme testi ile sırttaki kamburluk daha belirgin olarak ortaya konur; yani, hastalar öne doğru eğildiğinde yandan bakılacak olursa sırttaki kamburluk hemen fark edilir. Hasta yüzükoyun yattığında bile kamburluk göze çarpar. Eğrilik oldukça serttir, esnemez. Özellikle uzun süreli oturma sonrası sırttaki tutukluk dikkati çeker.  Hasta dönme, eğilme ve arkaya yaylanma gibi hareketleri gerektiren jimnastik, artistik buz pateni, dans ve diğer bazı spor dallarını ağrı ve sırttaki sertlik nedeniyle artık yapamaz hale gelir.

Sırttaki sertlik boyun ve bel bölgesinde lordozun artışıyla dengelenir. Servikal omurgada lordoz belli bir dereceye kadar mümkün olduğundan sırttaki kamburluk ileri dereceye ulaştığında hastanın kafası göğüs kafesi üzerinde öne doğru yer değiştirir. Hasta gövdesini doğrultmayı denese de kamburluğunu düzeltemez. Bazen tabloya skolyoz eğriliği de eşlik eder.

Çok nadiren gelişen ileri deformite (> 100°) akciğerlerin işlevini zorlaştırabilir.

Tip II Scheuermann hastalığı:

Lomber yerleşimli Sceuermann hastalığı sırt bölgesinde görmeye alışık olduğumuz klasik Scheuermann hastalığından biraz farklıdır. Öncelikle, tip II olarak adlandırılan lomber Scheuermann hastalığının aşırı aksiyal yüklenme yaratan tekrarlayan travmaya bağlı olduğu ileri sürülmektedir. Bu hastalar genellikle sporcu, ya da ağır işlerde çalışan kimselerdir. Lomber Scheuermann hastalığı erkeklerde daha sık görülür. Sırt bölgesindekinin aksine ağrı daha şiddetlidir. Belde hareket oldukça kısıtlanır. Lomber lordozda hafif azalma dışında bir deformiteye neden olmadığından dışardan gözle fark edilmez. Hamstring kaslarında spazm saptanır. Bel ağrısı disklerden kaynaklandığı gibi eşlik eden spondilolizisten de kaynaklanabilir. Tip I’in aksine lomber yerleşimde yakınmalar erişkin yaşta da devam etmeye meyillidir.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

omurganın normal şekli (solda) ve torakal bölgede hiperkifoz gelişmiş hali (sağda)



omur cisimlerinin ön kısmında düzensiz büyüme sonucu gelişen kamalaşma