Genel Özellikler ve Klinik Görünüm Tanı ve Tedavi
 
 ☰  
 aç

Tanı

Tanı için klinik muayene çoğunlukla yeterlidir. Topuk ağrısına yol açabilecek diğer bazı patolojilerden (stress kırığı, tarsal koalisyon, tümör, infeksiyon) ayırt etmek için basit radyolojik tetkik istenir.

Basit radyolojik incelemede apofizde artmış skleroz ve fragmentasyona rastlanırsa da bu bulgular Sever hastalığına özgü bulgular değildir ve yakınmasız ayaklarda da görülebilir. Üstelik birden fazla kemikleşme merkezine sahip kalkaneus apofizinin fragmente (parçalı) görünmesi doğaldır. Ancak Sever hastalığına ait klinik bulguları olanlarda radyografide skleroz daha yoğun, fragmentasyon daha göze çarpıcıdır.

Tedavi

Sever hastalığı kendini sınırlayan bir rahatsızlıktır. Kalkaneus apofizinin esas topuk kemiği ile kaynaşması sonrası klinik yakınmalar tümden ortadan kalkar. Bu süre içerisinde ağrıyı dindirmeye yönelik tedavi uygulanır, çünkü başlangıçta spordaki performansı etkileyen bu durum, müdahale edilmediğinde giderek çocuğun günlük aktivitelerini de olumsuz etkilemeye başlar.

Ayak yüksek bir yastık üzerinde istirahate alınır. Ağrıyan bölgeye buz uygulanır (günde 2 ila 3 kez 20’şer dakika). Buz uygulamasına sabahları olmak üzere uzun süre devam edilir. Gerekirse ağızdan nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (ibuprofen) verilir. Baldır kaslarına (gastroknemius ve soleus) yönelik germe egzersizlerine başlanır. Kaslara yönelik sıcak uygulama yapılabilir. Arkası açık ayakkabılar tercih edilir. Bir süreliğine sportif faaliyetlere ara verilir. Bu süre genellikle 2 aydır. Bu süre içerisinde hastaya yüzme önerilebilir. Eğer değişik nedenlerden dolayı spora ara vermek istenmiyorsa topuğu ayakkabı içinde hafif yükselterek Aşil tendonunun çekişini hafifletmek amacıyla ayakkabının içine yerleştirilen topuk kaması kullanılır, baldır kaslarını germe programının süresi ve sıklığı arttırılır, spor öncesi ve sonrası buz uygulaması yapılır ve ağızdan nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlara (ibuprofen) başlanır.

Çok nadiren ağrı şiddetli olabilir. Bu durumda 2 ila 3 haftalığına, ayak bileği hafif ekinde diz altı alçı uygulanabilir.

Sever hastalığının cerrahi tedavisi yoktur.

Uygun tedavi gören olgularda 2 ila 3 ay içerisinde ağrı tamamen geçer ve hastalar spordaki eski performanslarına kavuşur. Ancak bazen ağrı tekrarlayabilir. Ağrının tekrarlamasında tedaviye geç başlanması kadar uzun dönem önlemlerin alınmamasının da payı vardır. Sever hastalığı geçiren hastalarda uygun ayakkabı kullanımı önemlidir. Ayakkabı ayağı iyi şekilde desteklemeli ve yüklenmelere yanıt verebilecek (şok emici) özellikte olmalıdır. Tercihan arkası açık, sandalet tarzı ayakkabılar kullandırtılır. Ağır ayakkabılar ve yüksek topuk yasaklanır. Her gün düzenli germe egzersizi yapılmalı ve spor sonrası buz uygulanmalıdır. Ayakta düztabanlık varsa buna yönelik tedavi uygulanır.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

topuk kemiği apofizinde skleroz Sever hastalığının bulgusudur