Tanımlamalar Doğum Öncesi Nedenler Doğum Sonrası Nedenler Genel Özellikler ve Patoloji Yenidoğan Dönemi Belirti ve Bulgular İleri Yaş Belirti ve Bulgular Yenidoğan Dönemi Tarama Testleri Kalça Ultrasonografisi Ultrasonogramın Değerlendirilmesi Radyolojik İnceleme Koruyucu Önlemler Yenidoğanda Tedavi Bandaj Uygulaması Alçılama Süt Çocuğu Dönemi Tedavisi 1,5 yaş Sonrası Tedavi Ergenlik Döneminde ve Erişkinde Tedavi
 
 ☰  
 aç

Pavlik Bandajını Kullanırken

           

  • Bandaj çıplak cilde takılmaz. Bu husus özellikle bandaj yeni kullanılmaya başlandığında önemlidir. Zamanla bandajın yapıldığı malzeme yumuşarsa da kayışlar cilde değmemelidir. Bu amaçla yaz aylarında bebeğe uyluğun yarısına kadar ulaşan çorap giydirilebilir.

  • Bandaj gece-gündüz, 24 saat takılmalıdır. Ağır bir hastalık geçiren bebekte çocuk hekimi bandajın geçici de olsa çıkartılmasını öneriyorsa, bandajı uygulayan hekimin muhakkak onayı alınmalıdır.

  • Bebeğin yıkanma sıklığı azaltılır. Örneğin, haftada 5 kez yıkanan bebeğe 3 kez banyo aldırtılır. Yıkanma sırasında bandaj çıkartılabilir. Bebeğin bandajla yıkanması anlamlı değildir. Yıkanma süresi 20 dakikayı geçmemelidir.

  • Bandaj takılırken önce göğüs kayışı sıkılır. Göğüs kafesi ile göğüs kayışı arasına iki parmak sığabilmelidir.

  • Göğüs kayışı hemen koltuk altında, meme uçları hizasında olmalıdır. Bebek tekme atarak bu kayışı göbeğe kadar indirirse bu durum düzeltilmelidir.

  • Göğüs kayışı üzerindeki tokalar simetrik olmalı, biri daha arkada, diğeri daha önde durmamalıdır. Tokalar, boyun ile omuz arasındaki mesafenin ortasında olmalıdır. Tokaların daha yanlarda olması omuz kayışının omuzdan kayıp çıkmasına neden olur.

  • Tokaları bebeğin üzerinde değil parmaklarımızın arasında sıkmaya özen göstermeliyiz.

  • Omuz kayışlarının bebeğin boynunu tahriş etmemesine dikkat edilmelidir. Kayış ile çıplak cilt arasında muhakkak bir iç çamaşırı kısmı bulunmalıdır.

  • Fleksiyon kayışı 100 dereceye sıkılır, yani bebek yatar pozisyondayken uyluk kemiği (femur) önce yere dik konuma getirilmeli, daha sonra da 10 derece daha baş tarafına doğru yatırılmalıdır. Bu amaçla uyluk hafifçe sıkılarak kas kitlesi ortasındaki femur kemiği hissedilebilir.

  • Fleksiyon kayışı sıkıldığında kayış sürekli dizin iç tarafında kalmalıdır. Bebek bacağını gererek dizin iç tarafındaki fleksiyon kayışını dizin dış tarafına attırmaya çalışır. Kayan fleksiyon kayışı dizin iç tarafına alınarak düzeltilmelidir.

  • Bacağı tutan Velcro bantlardan dize yakın olanı hemen dizin altından sıkılmalıdır.

  • Aksi söylenmedikçe abdüksiyon kayışları serbest olmalı ve sıkılmamalıdır.

  • Bebek yan yatırılmaz. Sırtüstü, ya da yüzüstü yatırılabilir.

  • Bebek yüzü anneye dönük ve onun göğsüne yaslanmış şekilde, ya da tam tersi yüzü öne bakacak şekilde taşınır. Bebek anne kucağındayken hiç bir zaman yan yatmamalıdır.

  • Anne emzirirken bir tabureye dik oturmalı, ya da sandalyenin ucuna ilişmeli ve bebeğin yüze kendisine dönük şekilde emzirmelidir. Bunu gerçekleştirmek güç oluyorsa anne yatarak bebeği üstüne almalı, ya da yatan bebeğin üzerine eğilerek emzirme işlemini gerçekleştirmelidir.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

Pavlik bandajındaki bir bebekte çıkık femur başı abdüksiyondaki bacağın yer çekimi etkisi altında bir kitap gibi açılması ve çevre kaslarının marifeti sonucu fizyolojik sınırlardaki bir zorlamayla kendiliğinden yerine oturur