Prof.Dr. TUNCAY CENTEL
EDİTÖRDEN
Toplum dinamiğinin artmasıyla birlikte tıpta da değişik alanlarda uzmanlaşma gereği doğmuştur. Küçücük bedenlerdeki rahatsızlıkların erişkinlerdekinden çok daha farklı bir şekilde seyretmesi ve tedavilerinin de daha değişik bir bakış açısını gerektirmesi, zamanla salt çocukların ortopedik rahatsızlıklarında uzmanlaşmış çocuk ortopedistlerinin yetişmesini sağlamıştır.

Bu alandaki gelişmeye paralel bu web sayfasını hazırlarken amacım çok yönlüydü. Öncelikli amacım anne ve babalara çocuklarında veya yakınlarında mevcut, ya da merak ettikleri ortopedik rahatsızlıklar konusunda doğru bilgi vermekti
 ☰    devamı için tıklayın!..
LÜTFEN BUNLARI YAPMAYALIM
İnternetin ve akıllı telefonların günlük yaşantımızın vaz geçilmez bir parçası olduğu günümüzde son derece mahzurlu bir anlayış da giderek yaygınlaşıyor. Değişik ortamlardan haklarında bilgi edindiğimiz hekimlere çocuğunuzun fotoğraf ve videolarını, radyoloji ve laboratuvar tetkiklerini, tıbbi metinleri, hatta patoloji raporlarını göndererek çocuğunuzun hastalığı hakkında bilgi edinmeye çalışıyorsunuz.
 ☰    devamı için tıklayın!..
KÜÇÜK SANATÇILAR
Küçük sanatçılar size birbirinden güzel resimler hazırladı. Görmek istemez misiniz?..
MASAL KÖŞESİ
Küçüklere güzel bir masalımız var. Büyükler de dinleyebilir.
MERAKLISINA
Biraz da Küba'yı keşfetmek istemez misiniz?...tıklayın!
http://cubadecentel.com
Hasta olarak haklarınız ve sorumluluklarınız konusunda neler biliyorsunuz?..       öğrenmek için tıklayın!..
HASTA HAKLARI
Sevgili Anne ve Babalar

Toplum dinamiğinin artmasıyla birlikte tıpta da değişik alanlarda uzmanlaşma gereği doğmuştur. Küçücük bedenlerdeki rahatsızlıkların erişkinlerdekinden çok daha farklı bir şekilde seyretmesi ve tedavilerinin de daha değişik bir bakış açısını gerektirmesi, zamanla sırf çocukların ortopedik rahatsızlıklarında uzmanlaşmış çocuk ortopedistlerinin yetişmesini sağlamıştır.

Bu alandaki gelişmeye paralel bu web sayfasını hazırlarken amacım çok yönlüydü. Öncelikli amacım anne ve babalara çocuklarında veya yakınlarında mevcut, ya da merak ettikleri ortopedik rahatsızlıklar konusunda doğru bilgi vermekti. Ülkemizde bu alanda bir ilki gerçekleştirmenin gururu ve sorumluluğuyla bu bilgi akışı sağlanırken, konuları Tıp terimlerinden uzak, herkesin anlayabileceği bir sadelikte işlemeye özen gösterdim.

Anne ve babaları yersiz endişelere sevk etmemek amacıyla mümkün olduğunca özet bilgi vermeye çalıştım. Bir metni anlamanın en kestirme yolu onu şekillerle desteklemek olduğundan, gerekli yerlerde ayrıntıya girmeden şekillere cömertçe yer verdim. Her hekimin tedavi ettiği hastaları arasında iyi ve kötü sonuçlananlar olduğu gibi, salt iyi olguları göstererek bir cazibe oluşturmayı doğru bulmadığımdan olgularımdan örnekleri özellikle göstermedim. Anne ve babaların çocuklarında mevcut ortopedik rahatsızlıkların özelliklerini çok iyi tanımaları, uygulanan tedaviden alınacak sonucu doğrudan etkilemektedir. Bu rahatsızlıklar konusunda bilgi donanımlı anne ve babaların çocuklarına önerilen, ya da uygulanan tedaviyi doğru bir şekilde sorgulama hakları olduğuna inanıyorum.

2007 sonundan bu yana hizmet vermekte olan web sayfamın henüz daha mükemmellikten çok uzak olduğunu biliyorum. Eksikliklerim konusunda anne ve babaların beni şimdilik bağışlayacaklarını umuyor, katkılarını bekliyorum. Hazırladığım web sayfası herkese mutluluk getirsin...

Prof. Dr. Tuncay Centel
 
LÜTFEN BUNLARI YAPMAYALIM

İnternetin ve akıllı telefonların günlük yaşantımızın vaz geçilmez bir parçası olduğu günümüzde son derece mahzurlu bir anlayış da giderek yaygınlaşıyor. Değişik ortamlardan haklarında bilgi edindiğimiz hekimlere çocuğunuzun fotoğraf ve videolarını, radyoloji ve laboratuvar tetkiklerini, tıbbi metinleri, hatta patoloji raporlarını göndererek çocuğunuzun hastalığı hakkında bilgi edinmeye çalışıyorsunuz.

Tüm sağlık sorunları gibi ortopedik sorunlara da çare bulmanın yolu ancak ve ancak ayrıntılı bir muayeneden geçer. Hekim elle hissetmeden, eklem açıklığını ölçmeden, kas gücüne bakmadan, sinir muayenesi yapmadan, düşündüğü rahatsızlığa özgü klinik testleri uygulamadan bir karara varamaz. Radyolojik inceleme olsun, laboratuvar incelemesi olsun, bunlar hastanın fizik muayenesi sonucu hekimin zihninde oluşan olası tanıyı pekiştirmek, doğrulatmak içindir.

Hekim röntgeni değil, hastayı tedavi eder.

Tanı başka bir hekim tarafından konmuş olsa ve de bir an tanının doğru olduğunu kabullensek bile, etkin bir tedavi için yine hastanın muayene edilmesi ve olgunun fiziki özelliklerinin yanı sıra sosyal, psikolojik ve ekonomik yönlerinin de birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Bu nedenle, çocuğunuzun muayenesi daha önce benim tarafımdan yapılmamışsa, çocuğunuzun sağlığı ile ilgili fotoğraf, video, radyolojik tetkik (röntgen, BT, MR) ya da tıbbi metinleri elektronik posta ya da sosyal medya aracılığıyla lütfen bana yollamayın. Takdir edersiniz ki, 10-15 cm’lik telefon ekranında değerlendireceğim bir görüntü sağlıklı bir değerlendirme olmayacaktır.

Çocuklarda en sık rastlanan birçok rahatsızlık web sayfamda ayrıntılı bir biçimde verilmektedir. Bu bilgiler çocuğunuza önerilen, ya da uygulanan tedaviyi doğru bir şekilde sorgulamanız için verilmektedir ve genellemeler içermektedir. Çocuğunuzun rahatsızlığına özgü bilgiyi ancak çocuğunuzun tedavisini üstlenen hekimden alabilirsiniz. Bu nedenle hiç bilmediğim bir hasta hakkında telefonda ayak üstü değerlendirme yapmamı lütfen istemeyin.

İnternet çocuğunuzdaki hastalık hakkında daha da bilgilenmenizi sağlayabilir, ancak yanlış tercihlerde bulunmanıza da yol açabilir. Türk Tabipleri Birliği’nin bu konudaki uyarılarını okuyabilirsiniz. Hazırladığım web sitesinde tedavi ettiğim hastalara ait görsellere yer vermedim, çünkü sağlık hizmeti kutsaldır, kişisel reklam için kullanılamaz. Sosyal medyada hastalarını reklam aracı olarak kullananlara ve sahte isim ve takma adlarla forumları dolduran yorumlara aldanmayın. Yazılanlara değil seçeceğiniz hekimin aldığı eğitime ve çalıştığı kuruma göre bir tercihte bulunmanız daha sağlıklı olacaktır.

Çocuğunuzun sağlığı sizin için olduğu kadar benim için de önemlidir. Lütfen internette gezinerek çare aramayalım.

Prof. Dr. Tuncay Centel

Türk Tabipleri Birliği'nin hekimlerin yazılı/görsel basın ve sosyal medyadaki yayınları hakkındaki uyarısı