Genel Özellikler Klinik Görünüm Tedavi Endikasyonları Cerrahi Tedavi
 
 ☰  
 aç

SPRENGEL DEFORMİTESİ

Hamileliğin başlangıcında (5. hafta) boynun alt yarımında oluşan kürek kemiği (skapula), hamileliğin 12. haftasına doğru normal yeri olan, sırttaki 2. ile 7. torakal omurlar arasındaki mesafeye iner. Bu doğal göç sürecinin gerçekleşememesi sonucu skapula normal yerine göre daha yukarda kalır ki, bu duruma Sprengel deformitesi, oluşan görünüme de skapula alata denir.

Nedeni

Değişik teoriler bulunmakla birlikte oluşum nedeni bilinmemektedir. Kalıtımla geçen olgular bildirilmiştir, ancak genellikle sporadiktir, yani tesadüfen oluşur.

Genel Özellikler

Omuz kavşağında en sık rastlanan doğumsal anomalidir. Kızlarda daha sık görülür (3 ila 4 kıza 1 erkek düşer). Sol taraf daha sık tutulur. Çok nadir de olsa deformite her iki tarafta da görülebilir.

Skapulanın iç ve üst köşesi göğüs kafesine uyum sağlayarak boyun omurlarına doğru uzamış ve genişlemiştir. Genellikle bu kısım ile C4 ila C7 omurları arasında kalın fasya kılıfının çevrelediği kıkırdak yapıda, ya da fibröz bir şerit şeklinde bir devamlılık söz konusudur. Olguların 4'te 1'inde bu yassı bir kemik yapısındadır (omovertebral kemik). Bazen bu omovertebral kemiğin ortasında oldukça gelişmiş bir eklemleşme ile karşılaşılır.  Özellikle trapez kası alt yarımı olmak üzere omuz çevresi kasları ya eksik oluşmuştur (hipoplazi), ya da kısmi fibroz nedeniyle güçsüzdürler.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.





hafif bir olguda her iki skapula seviyeleri arasındaki fark