Oluş Mekanizması Kırık Tipleri Torus ve Ayrıksız Metafiz Kırığında Tedavi Kaymış Metafiz Kırığında Tedavi Büyüme Plağını İlgilendiren Kırıkta Tedavi Komplikasyonlar
 
 ☰  
 aç

ÖNKOL ALT UÇ KIRIĞI

Önkol al uç (distal uç) kırıkları çocuklarda en sık görülen kırıklardan biridir.

Sınıflama

Önkol alt uçta çok çeşitli kırık oluşur:

1. torus kırığı

2. metafiz kırığı

3. büyüme plağını ilgilendiren kırıklar

4. Galeazzi kırığı

Oluş Mekanizması

Bu kırıklar çoğunlukla, dirsek ekstansiyondayken açık el üzerine düşme sonucu oluşur. El bileğinin konumu distal parçanın kaydığı yönü belirler. Genellikle olduğu gibi eğer el bileği dorsifleksiyondaysa distal parça dorsale, yani el sırtı yönüne kayar. Yok eğer el bileği voler fleksiyondaysa distal parça volere doğru, yani el ayasının gösterdiği tarafa doğru yer değiştirir.

Kırığı oluşturan kinetik enerjinin büyüklüğü de kırık tipinde etkili olur. Oyun sırasında düşme gibi düşük enerjili travmalar torus kırığı gibi kaymamış, stabil kırıklara, yüksekten düşme, koşarken düşme, bisikletten düşme, trafik kazaları gibi yüksek enerjili travmalar ise instabil, kaymış kırıklara neden olur.

Yaş da bir faktördür. Çocuklarda yaşın artması ile önkol kırıkları giderek daha distalde görülmeye başlar. Küçük çocuklarda önkol cisim kırıkları daha sıkken, ergenlik yaşına doğru önkol alt uç kırıkları daha sık görülmeye başlar.

Neden bazı düşmelerin metafizde kırığa, diğerlerinin büyüme plağını ilgilendiren kırığa yol açtığı ise bilinmemektedir.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.