Genel Özellikler ve Klinik Görünüm Tanı, Ayırıcı Tanı ve Tedavi
 
 ☰  
 aç

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

FİZYOLOJİK O BACAK

Çocuklarda en sık rastlanan O bacak nedenidir. Hemen her zaman kendiliğinden düzelme ile sonlanan selim bir seyir izler.

Genel Özellikler

Görülme sıklığı belli olmamakla birlikte yeni yürümeye başlamış 2 yaş altı çocukta normal gelişimin farklı bir çeşidi olarak kabul edilecek kadar sıktır.

Klinik Görünüm

Aslında, yenidoğanların çoğunda bacaklarda tipik olarak yaklaşık 15 derecelik bir varus açılanması mevcuttur. Bu durum anne rahmindeki sıkışık ortam nedeniyle bacakların kalıplanmasına bağlıdır. Çocuk ayakta durmaya ve yürümeye başladığında yüklenmenin etkisiyle bacaklardaki eğrilik daha belirgin bir hal alır. Çocuğun erken yürümeye başlaması ve kilolu oluşu eğriliği arttırıcı etki yapar.

Deformite ağrısızdır.

Eğrilik keskin bir açılanma göstermez ve daha çok yay gibi bükülme şeklindedir. Açılanmanın tepe noktası dizden uzaktadır. Klinik tabloya hemen her zaman tibia iç rotasyon deformitesi de eşlik ettiğinden süt çocuğu ayakları içe dönük olarak yürür ve bu nedenle de ara sıra sendeler, düşecek gibi olur. Diz dış yan bağı esner. Esneme bağın tolere edebileceği sınırı aştığında yürüyüşün ayakta durma evresinde dizin laterale doğru kaydığı gözlenir. Eğriliğin ileri olduğu olguda yüklenme altındaki bacakta gözlenen varus açısının yürüyüş sırasında vücut ağırlığının diğer bacağa aktarılması esnasında azaldığı görülür. Ebeveynler bu yalpalamayı “badi badi” yürüme olarak tanımlar.