Ameliyat Olacak Çocuğa Ne Zaman Söyemeliyim Ameliyat Olacağını Çocuğa Nasıl Anlatmalıyım Hastanedeyken ve Hastaneden Sonra Nasıl Davranmalıyım
 
 ☰  
 aç

AMELİYAT OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM

Hastanedeyken Nasıl Davranmalıyım?

Hastane ortamında çocukla oyun oynamanın ihmal edilmemesi gerekir. Çocuklar oyunu severler ve keyif aldıkları oyunları hastane odasında da devam ettirmek gerekir

4 yaşına kadar olan çocukları hastanede yanlarında yetişkin olmadan bırakmamak uygundur. Çocuklar hastanede yalnız kalacaklarından korkabilirler. Bu yüzden çocuğa işlemler sırasında ve sonrasında yanında olunacağı bilgisi sıkça verilmelidir.

0 ila 6 yaş arası çocuklar benmerkezci olduklarından, etraflarındaki olayları kendileri ile bağlantılıymış gibi algılayabilirler. Özellikle ameliyattan sonra ağrı çektiklerinde, yaptığı bir şeyden dolayı kendisine ceza veriliyormuş hissine kapılabilirler. Bu konu çocuğa tekrar tekrar açıklanmalıdır. Bu durumun kendisinin yaptığı bir şey ile ilgili olmadığı, kendisinin gibi başka çocukların da iyileşmek için ameliyat olduğu, yetişkinlerin de ameliyat olduğu belirtilmelidir.

Çocuğa kendisinin suçlu olduğuna dair yorumlar asla yapılmamalıdır.

Hastanede bulunduğu süre içinde çocuk öfkeli, küskün veya sessiz olabilir. Bu, çocuğun stresle baş etmek için kullandığı bir savunma mekanizmasıdır. Bu savunma mekanizmasına dokunmamak, her zamanki gibi anlayışlı olmak ve çocuğu anlamaya çalışmak önemlidir.

Çocuğun korkularını, öfkesini, yani duygularını ifade etmesine olanak sağlamak, cesaretlendirmek, onun bakış açısını ve ne yaşadığını hissetmeye çalışmak önemlidir.

Çocuklar hastaneye yatış, ameliyat gibi travmatik olabilecek olaylarla karşılaştıklarında kendi yaş davranış özelliklerinden daha geri bir yaşa ait davranış özelliklerini gösterebilirler. Örneğin, kendi yemeğini yeme alışkanlığı edinmiş bir çocuk bu süreçte kendisini annesinin beslemesini isteyebilir, ya da parmak emmeye başlayabilir. Bu olağan bir durumdur ve bu süreçte tolere edilebilir. 1 ila 2 ay gibi bir sürede geçmiyorsa uzmana başvurmakta yarar vardır.

Kardeşler, yakın akrabalar çocuğu sıkça ziyaret etmeli, günlük ilişki tarzlarını sürdürebilmelidirler.

Ameliyata giderken kararlı ve güvenli bir ses tonuyla, olumlu bir yüz ifadesiyle "şimdi ameliyata gideceksin, döndüğünde ben burada olacağım, ilk beni göreceksin" denilebilir. Asla endişeli, yas tutar bir ifade ile, ya da çok duygusal bir konuşma ile ameliyata göndermeniz önerilmez.

Hastaneden Çıktıktan Sonra

Ameliyat sonrası hastaneden çıktıktan sonra çocukların duyguları ile yüzleşmelerine zaman tanımak, çocuğu konuşmaya cesaretlendirmek gerekir.

Çocuğa onunla beraber olacağınızı sıkça belirtmeniz, her fırsatta onu sevdiğinizi söylemeniz değerlidir.

Eve döndüğünde sevdiği, alıştığı kişilerin bulunduğu bir kutlama planlamanız çocuğunuzun moralini oldukça yükseltecektir.

Çocuğunuzda ameliyattan sonra ve hastaneden çıkıştan 1 ila 2 ay sonra davranış sorunları, vurma, bağırma, sürekli ağlama, yemek yemeyi reddetme, uyku sorunları, ağlayarak uyanma gibi değişiklikler görülüyorsa bir uzmana başvurmakta yarar vardır.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

0212 570 8689 - 0553 045 4194