Anatomi ve Nedeni Genel Özellikler ve Sınıflama Klinik Görünüm Tanı Tedavi
 
 ☰  
 aç

Klinik Görünüm

Diskoid menisküslerin çoğunun yakınmasız olduğu kanısı yaygındır. Menisküsün diskoid şekilde olmasının tek başına klinik yakınmaya neden olma açısından yeterli olmadığı düşünülmektedir. Örneğin, kalın da olsa tam diskoid menisküs genelde yakınma oluşturmaz. Yakınmaların ortaya çıkması ile diskoid menisküsün stabilitesi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Koroner bağları sağlam olan diskoid menisküsün yakınmaya neden olması düşük olasılıktır.

İlk başvuru nedeni genellikle hasta ebeveynleri tarafından işitilen veya hissedilen çıtlamadır. Çıtlamaya, deforme menisküs üzerinden atlayan femur dış kondili neden olur. Başvuru yaşı genellikle 4 yaş civarıdır, ancak nadiren daha ufak çocukta da dizde çıtlama hissedilebilir. Çıtlama ağrısızdır, çocuğun koşmasını, oynamasını engellemez. Muayenede dizin fleksiyona ve ekstansiyona getirilmesi sırasında oluşturulur.

Nadiren, 4 ila 6 yaş civarındaki bir çocukta her hangi bir öncü belirti olmadan ve birden gelişen diz fleksiyon kontraktürü başvuru nedeni olabilir. Çocuk dizin hafif kıvrık olarak tutar. Kontraktüre neden olabilecek bir travma, ya da aktivite öyküsü yoktur. Dizde kilitlenmeye neden olan diskoid menisküsteki yırtık, ya da periferinde bağları olmayan instabil bir diskoid menisküstür.

Hastaların büyük bir kısmı 6 ila 8 yaş civarında ortaya çıkan ağrı nedeniyle baş vurur. Yakınma kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi, daha çok belli bir travma, ya da aktivite sonrası oluşur. Öyküden hastaların ara ara çıtlama sesi hissettikleri anlaşılır. Hasta yürürken beklemediği bir anda, aniden dizinin gövdesini taşımadığını ve fleksiyona giderek sendelemesine, ya da nadiren düşmesine neden olduğunu ifade eder ki, buna boşalma hissi denir. Menisküsteki yırtığın yol açtığı bu bulguya ek olarak, yırtık diskoid menisküse ait parçanın tibia platosu ve dış femur kondili arasında engellenmesi sonucu dizde ara sıra takılmalar, hatta yalancı kilitlenmeler olabilir. Bu yalancı kilitlenmeleri çözmek için özel bir manevraya gerek kalmaz.

Muayene sırasında ekstansiyonun son 10 ila 20 derecesinde diskoid menisküsün laterale doğru hareketiyle oluşan çıtlama hissi alınır, hatta duyulabilir. Tam fleksiyondayken dizin dış kısmında, eklem aralığına uyan bir şişkinlik fark edilebilir. Lateral menisküse ait bu taşma dizin hareketiyle kaybolur. Diz hiperekstansiyondayken bu bölgede hassasiyet alınır. Dizde genelde efüzyona rastlanmaz. Uyluk kaslarında atrofi görülmez.

Travma sonucu tam diskoid menisküste oluşan yırtık hariç, hastanın günlük fiziksel aktiviteleri etkilenmez. Wrisberg tipi diskoid menisküs ise tam tersine ağrıya, çıtlamaya, takılmaya, kilitlenmeye ve dizde efüzyona yol açarak hastayı engeller.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.