Prof. Dr. TUNCAY CENTEL - Akondroplazi
  Genel Özellikler ve Patoanatomi Yaralanma Mekanizması ve Sınıflama Klinik Görünüm, Tanı ve Ayırıcı Tanı Tedavi Komplikasyonlar
 
 ☰  
 aç

Klinik Görünüm

Travma öyküsü ile gelen hastada dirsek şiş ve oldukça ağrılıdır. Dış kondil üzerinde lokal hassasiyet alınır ve ekimoz saptanır. Dirsek hareketi ağrılıdır. Kırık parça deplase değilse önkol rotasyonu pek etkilenmez, ancak aşırı rotasyonda ağrıya neden olur. 

Suprakondiler humerus kırığının aksine dış kondil kırığında damar-sinir sorunu oldukça nadir görülür.

Tanı

Basit radyolojik tetkikle humerus dış kondil kırığı tanısını koymak çoğunlukla kolaydır. Ön arka radyografide değişik derecede laterale deplase olmuş ya da rotasyona uğramış dış kondili görüntülemek mümkün olur. Yan radyografide metafize ait parçanın (Thurston-Holland fragmanı) arkada olduğu görülür.

Ancak bazen ayrıksız bir kırığı ya da metafiz parçası ince bir tabaka halinde olan kırığı saptamak güç olabilir. Bu amaçla rutin ön arka ve yan radyografilere ek olarak kol iç rotasyondayken çekilen oblik radyografiye gereksinim duyulur, çünkü bu şekilde dışa ve arkaya kaymış olan kırık parçanın gerçek deplasman miktarı daha iyi görüntülenmiş olur. Sağlam taraf dirseğinin radyografisi çekilip karşılaştırıldığında bazen normal gibi görünen kapitellumun ön arka planda dönmüş olduğu anlaşılabilir. Hastanın klinik tablosu kırığa uyuyor, ancak radyografide gösterilemiyorsa ayrıksız kırığı ortaya koymak için dirseği valgus ya da varusa zorlayarak kontrollü stres radyografisi çekilebilir. 

2 yaş altı ufak çocukta kapitelluma ait ikincil kemikleşme merkezi henüz röntgende belirmemiş olduğundan kırığı görüntülemek mümkün olmayabilir. Kırık belirtileri mevcutsa dirsek eklemine radyoopak madde verilerek artrografi yapılabilir. Ne yazık ki bu tür kırıkların çoğu atlanır.

Radyolojik olarak dış kondil kırığı ile humerus distal büyüme plağından geçen transepifizer kırığı ayırt etmek genellikle zordur. Transepifizer kırık söz konusuysa ön arka radyografide radius başı ile kapitellumun ilişkisi normaldir. Halbuki dış kondil kırığında kapitellum radius başının lateraline deplase olmuş olabilir. Transfizer kırıkta distal fragman daha çok arkaya ve iç tarafa deplase olurken, dış kondil kırığında distal parça dışa ve arkaya kayar.

Eklem kıkırdağının, yani troklea menteşesinin sağlam olup olmayışı tedaviyi etkileyeceğinden, bilgisayarlı tomografinin aksine MR görüntüleme bu konuda çok yararlı olur. Ne var ki MR görüntüleme sırasında çocuk hastanın uyutulacak oluşu bu tetkikin rutin kullanımını ortadan kaldırmaktadır.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı tanıda, transfizer kırık, minimal deplase humerus suprakondiler kırığı, ayrıksız radius boyun kırığı, dadı dirseği ve infeksiyon dikkate alınmalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.