Tanımlamalar Doğum Öncesi Nedenler Doğum Sonrası Nedenler Genel Özellikler ve Patoloji Yenidoğan Dönemi Belirti ve Bulgular İleri Yaş Belirti ve Bulgular Yenidoğan Dönemi Tarama Testleri Kalça Ultrasonografisi Ultrasonogramın Değerlendirilmesi Radyolojik İnceleme Koruyucu Önlemler Yenidoğanda Tedavi Bandaj Uygulaması Alçılama Süt Çocuğu Dönemi Tedavisi 1,5 yaş Sonrası Tedavi Ergenlik Döneminde ve Erişkinde Tedavi
 
 ☰  
 aç

Belirti ve Bulgular 

Yürüme Öncesi

Toplumda GKD'li bebeklerin geç yürüdüğüne dair genel bir kanı vardır, ancak bu doğru değildir. 20 ayı geçtiği halde yürümeyen çocuklarda kas ve sinir sistemini ilgilendiren bir rahatsızlık düşünülür ve bir çocuk nörolojisi uzmanına danışılması gerekir.

Mevcut kısalık göze çarpar hale gelir. Kalçadaki abdüksiyon kısıtlılığı ve pli asimetrisi belirginleşir.

Yürüme Sonrası

Yürüme sonrası dönemde en belirgin bulgu aksamadır. Aksama hem kısalığa, hem de kalça abdüktor kaslarının (glutesus medius) yetersizliğine bağlıdır. Tek taraflı çıkık olgusunda kısalığı telafi etmek için çocuk o tarafta parmak ucunda yürür. Gluteus medius yetersizliği hastada yalpalayarak yürümeye neden olur (Trendelenburg yürüyüşü). Trendelenburg belirtisi müspettir.

Çift taraflı olgularda ördekvari yürüyüş belirgindir. Hasta her iki yana yalpalayarak yürür.

Hasta ayağı dışa dönük yürür.

Çift taraflı olgularda kalçalardaki fleksiyon kontraktürüne bağlı olarak bel oylumu artar (lomber lordozda artış).

Çıkık kalça ağrıya neden olmaz.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

kalça açıklığında kısıtlanma



kısalık