Prof. Dr. TUNCAY CENTEL - Artrogripozis Multipleks Konjenita
  Sınıflama ve Genel Özellikler Nedeni ve Oluşum Şekli Amiyoplazide Klinik Görünüm Distal Artrogripozis Sendromik Artrogripozis Tanı Genel Tedavi İlkeleri Dizde Tedavi Kalçada Tedavi Ayağın Tedavisi Dirsekte Tedavi Omuz, El ve El Bileğinde Tedavi Omurganın Tedavisi
 
 ☰  
 aç

Omurganın Tedavisi

Tedavi gerektiren skolyozda kalça çıkığı ve kalça kontraktürlerinin (özellikle ekstansiyon kontraktürü) öncelikli olarak düzeltilmesi gerekir. Breysleme etkin değildir, ancak zaman kazandırır. Ancak esnek ve ufak eğrilikte (20 ila 40 derece) denenebilir. Breys içinde dahi eğrilikte hızlı ilerleme görülmesi nadir değildir.

Torakal eğriliğe ve idyopatik tip eğriliğe sahip olan hastalar daha çok yürüme yeterliliği olan, az tutulumlu hastalardır. Bu çocuklarda cerrahi gerektiği zaman instrumentasyon tekniği ve füzyon alanı idyopatik tip skolyozdakiyle aynıdır. Paralitik tip eğrilikte ve pelvis oblikliği ile birlikte görülen eğrilikte sakrum füzyon sahasına eklenmelidir. Rijid eğrilikte, yani bending radyografide eğriliğin ancak 40 dereceye kadar düşürülebildiği eğrilikte, ya da ileri pelvis oblikliği ile birlikte olan eğrilikte önden gevşetme ve füzyon, arkadan ise sakruma uzanan posterior spinal instrumentasyon ve füzyon tercih edilir.

Eğriliklerin daha rijid olmasına bağlı olarak idyopatik skolyozdaki kadar bir düzelme sağlanamasa da, amiyoplazik hastada skolyoz cerrahisinin sonuçları genelde iyidir ve ameliyat sonrası düzelmede kayıp oldukça düşüktür.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.