Genel Özellikler Sınıflama İdyopatik FBEK Atipik FBEK Nedenleri Patoloji Klinik Görünüm Tanı Akut Kaymada Tedavi Kronik Hafif Derecedeki Kaymada Tedavi Kronik Orta ve İleri Derecedeki Kaymada Tedavi Karşı Kalça
 
 ☰  
 aç

Klinik Görünüm

Ağrı hastalığın ilk belirtisidir. Kalça ve kasık bölgesindeki ağrı obturator sinirin uyarılması sonucu uyluğun ön iç tarafına ve dize kadar uzanır. Olguların yaklaşık % 15’inde ağrı sadece diz ve uyluğun distal kısmındadır. Bu nedenle dikkat diz üzerinde yoğunlaşarak kalça ekleminin muayenesi ihmal edilir. Bu durum tanıda gecikmeye neden olarak bazen telafisi güç durumlara yol açar. Bu nedenle 13 ila 15 yaşlarındaki şişman bir erkek çocukta açıklanamayan bir diz ağrısı mevcutsa hekim muhakkak kalçanın radyolojik incelemesini istemelidir.

Ağrının ne kadar süredir var olduğu kaymanın akut veya kronik oluşuna göre değişir. Kayma öncesi evrede ağrı büyüme plağının kımıldamasıyla oluşan sinovite bağlıdır. Kronik olgularda ağrı künt ve genellikle süreklidir. Ağrı hafiftir, ancak akut atak dönemlerinde yoğunlaşır. Fiziksel aktivite ile ortaya çıkar veya artar. Hasta kalçasına yük vererek, ancak o tarafı sakınarak dolaşır (antaljik yürüyüş).

Akut kaymalarda ağrı düşme, takılma gibi hafif bir travma sonrası aniden ortaya çıkar. Şiddetlidir ve kırık ağrısına benzer. Olguların çoğunluğunda önceden böyle bir yakınma yoktur, ancak bazen akut kaymalardan önce çok kısa bir süreliğine de olsa haberci bir ağrıya rastlanır. Hasta ağrıyan tarafına yük veremez, ancak bu klinik tablo zaman içinde bir miktar düzelme gösterir.

Özellikle akut kaymalarda olmak üzere kalçanın dış rotasyonda duruşu çok tipiktir. Dikkatli bakılırsa kronik olgularda o tarafa fazla yük vermemeye bağlı bacakta hafif bir incelme (atrofi) fark edilebilir, ancak şişmanlık çoğunlukla bu durumu örter. Kronik kayması olan hastalar genellikle hipogonadizmi bulunan iri yapılı hastalardır.

Akut kaymada kalça kasları spazmdadır ve kalçanın her hareketi ağrı uyandırır. Kalça hareket açıklığı ileri derecede kısıtlıdır. Kronik kaymadan kuşkulanılan hastalarda kalça eklem hareket açıklığına bakarken hareket açıklığının sınırı zorlanmamalıdır, çünkü hoyrat hareketler ve çömelme gibi zorlayıcı hareketler mevcut kaymayı ilerletebilir. Kayma derecesiyle doğru orantılı olarak kalça iç rotasyon, abdüksiyon ve fleksiyon hareket açıklığının kısıtlı olduğu saptanır. Özellikle kalça iç rotasyonu arttırılırken ağrı oluşması tipiktir. Aynı şekilde bir diğer tipik bulgu da kalça fleksiyona giderken bacağın abdüksiyona giderek daha da fazla dışa dönmesidir. Aslında FBEK olgularında fazla bir hareket kaybı yoktur. Daha çok hareket açıklığı yönünde kaymanın derecesiyle doğru orantılı bir değişiklik söz konusudur.

Bacakta kısalma saptanır (1 ila 2 cm).

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.