Tanımlama ve Sınıflama Adölesan İdyopatik Skolyoz: Genel Özellikler Patoloji Klinik Görünüm Radyolojik İncelemenin Koşulları Radyolojik Ölçüm ve Değerlendirme Doğal Seyir Tedavide Gözlem Korse Tedavisi Cerrahi Tedavi Endikasyonları Cerrahi Tedavide Eğriliğin Seçimi Füzyon Sahası ve İnstrumentasyonun Seçimi Cerrahi Planlama Klasik İnstrumentasyon Çeşitleri Modern Posterior İnstrumentasyon Çeşitleri Anterior İnstrumentasyon Çeşitleri
 
 ☰  
 aç

ADÖLESAN İDYOPATİK SKOLYOZ

Adölesan idyopatik skolyoz en sık rastlanan idyopatik skolyoz çeşididir.

Genel Özellikler

Okul taramalarına dayalı araştırmalara göre 10° ila 19° arasında olan eğriliklerin görülme sıklığı % 1,5 ila % 3, 20° ila 29° arasında olan eğriliklerin görülme sıklığı % 0,3 ila % 0,5, 30° den büyük eğriliklerin görülme sıklığı ise % 0,2 ila % 0,3 olarak bulunmuştur.

10° den düşük eğriliklerde görülme sıklığı her iki cinsiyette de aynıyken, eğriliğin derecesi arttıkça denge kızların lehine bozulur. 6° ila 10° arasında olan eğriliklerde kız:erkek oranı 1:1 iken, 11° ila 20° arasında olan eğriliklerde 1,4:1, 21°nin üzerinde olan, ancak tedavi gerektirmeyen eğriliklerde 5,4:1, tedavi gerektiren eğriliklerde ise 7,2:1 dir. Buradan anlaşılacağı üzere yüksek dereceli eğrilikler ile ilerleme özelliği gösteren eğriliklere belirgin bir biçimde daha çok kızlarda rastlanmaktadır.

Nedeni

İdyopatik skolyozun nedeni bilinmemektedir.

En çok merkezi sinir sistemine ait işlev bozukluğu, asimetrik büyüme, kas dengesizliği ve kalıtım suçlanmaktadır.

İdyopatik skolyoz birinci dereceden akrabalarda % 7 ila % 11 gibi yüksek bir oranda görülmektedir. Hastalığın birden fazla gene bağlı olarak kalıtıldığı düşünülmektedir, ancak dominan geçişler de söz konusudur. Günümüzde idyopatik skolyoz ile birçok değişik kromozom arasında bir ilişkisi olduğu saptanmıştır (örneğin, 6., 8., 9, 16., 17., veya 19. kromozomlar). Yapılan bir çalışmada tek yumurta ikizlerinde eğriliklerin eş zamanlı oluştuğu ve birlikte ilerleme gösterdiği saptanmıştır.

 

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

sırtta belirgin eğrilik