Tanımlama ve Sınıflama Adölesan İdyopatik Skolyoz: Genel Özellikler Patoloji Klinik Görünüm Radyolojik İncelemenin Koşulları Radyolojik Ölçüm ve Değerlendirme Doğal Seyir Tedavide Gözlem Korse Tedavisi Cerrahi Tedavi Endikasyonları Cerrahi Tedavide Eğriliğin Seçimi Füzyon Sahası ve İnstrumentasyonun Seçimi Cerrahi Planlama Klasik İnstrumentasyon Çeşitleri Modern Posterior İnstrumentasyon Çeşitleri Anterior İnstrumentasyon Çeşitleri
 

Günümüzde ortopedik malzeme üreten, nerdeyse her ciddi firmanın kendi geliştirdiği bir, hatta birden fazla, posterior instrumentasyon sistemi bulunmaktadır. Bu sistemler arasında uygulama kolaylığı, malzeme çeşitliliği, fiyat vb. gibi bazı farklılıklar bulunsa da hepsi aynı düzeltme ilkelerini esas alarak tasarlanmışlardır. Cerrahi girişimi üstlenecek ortopedik cerrahın, hangisi olursa olsun, tercih edeceği sistem konusunda iyi eğitim almış olması esastır. Bu nedenle, ayrıntılı yorumlarla okuyucuda kafa karışıklığı yaratmamak için bu sayfada bu gelişmiş sistemlerinden ancak bazılarıyla ilgili örnekler verilmektedir. Bu çizimlerle bir posterior instrumentasyon sistemin nasıl uygulandığı ve eğriliğin nasıl düzeltilebildiği hakkında okuyucunun bir fikir edinebilmesi amaçlanmaktadır.

değişik çengeller ve bu çengellerin çubuğa tespitinde farklı yollar
değişik firmalarca üretilen  pedikül vidası çeşitleri ve çubuğa tespitteki farklılıkları
torakal ve lomber omurda pedikül vidasının giriş yerleri
pedikül vidasının yerleştirilmiş hali
posterior instrumentasyonun tamamlanmış hali
kontura uygun bükülmüş çubuk çengel veya vidalara yerlestirilir
tüm çengel ve vidalar sagittal kontura göre bükülmüş çubuğa sıkıştırıldıktan sonra çubuk derotasyon manevrasıyla döndürülür



 
 ☰  
 aç
   modern posterior instrumentasyon sistemlerinin uygulanışı ile ilgili çizimler için tıklayınız

Cerrahi Tedavi

Modern Posterior İnstrumentasyon Sistemleri

Skolyoz cerrahisindeki deneyimler ile teknolojideki son gelişmelerin bir sentezi olarak günümüzde, çengel ve pedikül vida sistemlerinin birlikte kullanıldığı çok sayıda karma posterior instrumentasyon sistemi bulunmaktadır (AO Universal Spine, CD Horizon Legacy, TSRH-3D, Moss Miami, Monarch, Polaris vb.). Her sistemin kendine özgü bir takım ufak tefek üstünlükleri bulunsa da bu gelişmiş sistemlerde deformite düzeltimindeki ilkeler ortaktır. Modern sistemlerde çengel yerine pedikül vidalarına daha çok yer verilmektedir. Kullanılan malzeme yüklenmelere çok dayanıklıdır. Omurganın her bölgesinin anatomik özelliğine uygun tasarlanmış malzeme çeşitliliğine sahiptirler. Her omurga segmentinde üç boyutlu düzeltme yapabilme özelliği ameliyat sonrası hastanın fizyolojik görünüme en yaklaşık sırt ve göğüs kafesi görünümüne kavuşmasını kolaylaştırmaktadır. Başlıca dezavantajları ise yüksek maliyettir.

Lamina veya transvers çıkıntıya tutturulan çengel yerine pedikülün içinden omur cismine doğru geçilen pedikül vidalarının tercih edilmesinin birçok nedeni vardır. Pedikül vidası çengele oranla omuru çok daha iyi tutar. Eğrilikte yer alan her omura geçilerek her segmentte düzelme sağlanabilir. Bunu çengellerle yapmak olanaklı değildir. Rijt ve segmenter tespit sayesinde rotasyon manevrası mümkün olur ve üç boyutlu deformitenin tüm komponentlerine müdahele edilerek oldukça iyi bir düzelme gerçekleştirilir. Ayrıca, bu sayede göğüs kafesi deformitesinde de düzelme sağlanır ve torakoplastiye olan gereksinim azalır.

Pedikül vidasının en önemli dezavantajı vidanın yanlışlıkla omuriliğin bulunduğu boşluğa girip sinir hasarı yaratmasıdır. Bu olasılığı en aza indirmek için cerrahi işlem sırasında skopi kullanılır. Cerrahın her omur seviyesine özgü, önceden belirlenmiş gönderme açısına uyması gerekir. Günümüzde, ameliyat öncesi alınan bilgisayarlı tomografi kesitlerinden yararlanılarak hazırlanan navigasyonu ameliyat sırasında kullanmayı sağlayan sistemler geliştirilmiştir, ancak bu pahalı sistemlerde hasta yüksek dozda radyasyon alır. Ayrıca EMG monitorizasyonu ile vidanın güvenli alanda olup olmadığını sınayan gelişmiş sistemler de mevcuttur, ancak bu sistemlerde dahi yanılma olabilmektedir.

 

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

0212 570 8689 - 0553 045 4194