Tanımlama ve Sınıflama Adölesan İdyopatik Skolyoz: Genel Özellikler Patoloji Klinik Görünüm Radyolojik İncelemenin Koşulları Radyolojik Ölçüm ve Değerlendirme Doğal Seyir Tedavide Gözlem Korse Tedavisi Cerrahi Tedavi Endikasyonları Cerrahi Tedavide Eğriliğin Seçimi Füzyon Sahası ve İnstrumentasyonun Seçimi Cerrahi Planlama Klasik İnstrumentasyon Çeşitleri Modern Posterior İnstrumentasyon Çeşitleri Anterior İnstrumentasyon Çeşitleri
 
 ☰  
 aç

Tedavi

Gözlem

Belli bir derecenin altında olan ve/veya ilerleme olasılığı düşük olan eğrilikte tedavi gerekmez. Böyle bir hasta belli aralarla çekilen radyografilerle izlenir.

Hekimin hastayı değerlendirmeleri arasındaki süre hastadaki eğriliğin derecesine ve iskelet olgunlaşmasına bağlıdır. İzlem radyografisi eğriliği 20 derecenin altında olanlarda 6 ay, 20° ila 30° arasında olanlarda ise 3 ila 4 ay arayla çekilir. Aynı şekilde Risser belirtisi 0 ila 2 arasında olan hastada bir sonraki değerlendirme 3 ila 4 ay, Risser belirtisi 3 ila 5 olan hastada ise 6 ay sonra yapılır.

Eğriliği 20 derecenin altında olan hastada korse tedavisine veya cerrahi girişime gerek yoktur. Bu hastalarda iskelet olgunlaşmasına bakılmaz. Eğriliği 20° ila 30° olan çocukta ilerleme saptanmadıkça gözlemle yetinilir ve iskelet olgunlaşmasına yaklaştıkça her iki değerlendirme arasındaki süre arttırılabilir. Eğriliği 20° ila 30° olan çocukta ilerleme saptanmışsa ve Risser belirtisi 0 ila 2 arasındaysa korse tedavisine geçilebilir. Erişkin yaştaki, ilerleme özelliği göstermeyen, 40 derecenin altındaki bir eğrilik tedavi gerektirmez.

 

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.