Tanımlama ve Sınıflama Adölesan İdyopatik Skolyoz: Genel Özellikler Patoloji Klinik Görünüm Radyolojik İncelemenin Koşulları Radyolojik Ölçüm ve Değerlendirme Doğal Seyir Tedavide Gözlem Korse Tedavisi Cerrahi Tedavi Endikasyonları Cerrahi Tedavide Eğriliğin Seçimi Füzyon Sahası ve İnstrumentasyonun Seçimi Cerrahi Planlama Klasik İnstrumentasyon Çeşitleri Modern Posterior İnstrumentasyon Çeşitleri Anterior İnstrumentasyon Çeşitleri
 
 ☰  
 aç

Radyolojik İnceleme

Koşullar

Klinik muayenede omurga eğriliği saptandıysa arka ön ve yan radyografiler çekilir. Cerrahi girişim söz konusuysa her iki bending (yana eğme) ve traksiyon radyografileri de incelemeye dahil edilir.

Omurganın görüntülenmesinde 92 x 36 cm ebadındaki uzun kaset kullanılır. Bu uzun film üzerinde eğriliğin tipi, büyüklüğü, çeşidi, iskelet olgunlaşması, omurga ve gövdenin dengesi, pelvis eğriliği, sagittal planda hipokifoz, spondiloz veya spondilolistezisin varlığı gibi önemli bilgilerin çok büyük bir kısmı görüntülenmiş olur.

Omurga eğriliği nedeniyle izlemeye alınan çocukta yapılan çok sayıdaki radyolojik incelemenin meme ve tiroid kanseri riskini hafifçe arttırdığı bilindiğinden, X ışınlarının etkisini asgariye indirmek amacıyla hasta sırtını röntgen tüpüne doğru dönmüşken çekim yapılır. Böylelikle meme ve tiroid dokusuna daha düşük dozla ışınlama yapılmış olur. Ön arka yöndeki çekimin aksine arka ön yöndeki çekimde omurgaya ait ayrıntılar olumsuz biçimde etkilenirse de sağlanan koruma ile elde edilen sonuç karşısında bu durum göz ardı edilebilir. Ayrıca akrilik filtreler, ışını daha dar alana odaklamaya yarayan kollimatörler, ışın geçirmeyen meme ve gonad koruyucuları ve yüksek hızda film görüntüleme sistemleri de koruma amaçlı kullanılabilir.

Radyolojik inceleme eğriliğin ilerleme olasılığına göre 4 ay ila 6 ay arayla tekrarlanır. İzlemde radyasyon dozunu azaltmak amacıyla çoğu kez sadece arka ön radyografilerle yetinilir.

Radyografi çekimi sırasında hasta yere çıplak ayak basmalı, olabildiğince dik durmalı, gövdesini döndürmemeli, diz ve ayaklarını bitiştirmelidir. Hasta herhangi bir nedenle ayakta duramıyorsa desteksiz oturur konumda çekim yapılır. Röntgen kasetinin üst kenarı her iki kulak deliğinin üstünde olmalıdır. Ayakta yan çekim yaparken hastadan dirseklerini tam katlaması, omuzdan öne fleksiyon yapması ve yumruklarını köprücük kemikleri üzerine yerleştirmesi istenir. Omurganın esnekliğini anlamak ve füzyon seviyelerini belirlemek amacıyla ameliyat öncesi çekilen her iki bending (yana eğme) ve traksiyon radyografileri yapılacak işlemin özelliğine göre hasta ayaktayken, ya da radyografi masasında sırtüstü yatarken çekilir.

 

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

arka ön ve yana eğme (lateral bending) radyografileri arasındaki fark eğriliğin esneklik düzeyini göstermektedir