Bacakta Uzunluk Farkı Oluşturan Nedenler Nedene Özgü Uzunluk Farkının Ortaya Çıkışı Bacak Uzunluk Farkının Etkileri Tedavi Endikasyonları Bacak Uzunluk Farkının Klinik Olarak Ölçümü Bacak Uzunluk Farkının Radyolojik Olarak Ölçümü Bacak Uzatmasına Ait Özellikler Uzama Biçimleri Oluşacak Uzunluk Farkını Hesaplama Yöntemleri Ortezle Eşitleme Uzun Bacakta Kısaltma Epifizyodez ve Çeşitleri Epifizyodez Planlaması ve Endikasyonları Kısa Bacakta Uzatma Tedrici Uzatma: Kallotazis Kallotazis: Yöntema Ait Ayrıntılar Kallotazis ve Rijit Tespit Kallotazisin Seyri Kallotaziste Son Teknolojik Olanaklar Kallotaziste Komplikasyonlar: Uygulama ve Uzatma Dönemi Kallotaziste Komplikasyonlar: Uzatma Bittikten Sonra
 
 ☰  
 aç

Kısa Bacakta Uzatma İşlemi

Bacakta uzatma işlemi kısaltma işlemine kıyasla daha sorunludur, ancak normal bacak boyunun korunacak olması hasta sahiplerine daima sıcak gelir.

Kısa bacakta uzamayı arttırmak üzere bir çok değişik madde kemiğe yerleştirilerek denenmiş, ancak böyle uyarıcı etkisi olan bir madde bugüne kadar henüz bulunamamıştır. Bazı çalışmalarda periostu sıyırarak bir miktar uzama sağlanmış olmasına rağmen cerrahinin büyüklüğüyle elde edilen uzama miktarı arasında orantısızlık mevcuttur. Cerrahi yolla arteriyovenöz fistül yaratarak büyüme plağında uzamada artış sağlanmış olmasına rağmen bunun rutinde kullanımı olanaklı değildir. Damarlı büyüme plağı nakilleri deney aşamasındadır. Uygulama açısından en şanslı yer fibula başıdır. Damarlı nakilde büyüme plağı canlılığını koruyabilmekte ve uzamayla ilgili işlevini yerine getirmektedir.

Kısa bacakta uzatma işlemi, aynı uzun bacaktaki kısaltma işleminde olduğu gibi, ya bir kerede (akut uzatma), ya da bir zaman dilimine yayarak giderek (tedrici) uzatma şeklinde yapılır.

Akut Uzatma

Asetabulum displazisini düzeltmek için uygulanan Salter osteotomisinde uygulanan ilyak greft üçgen değil de dikdörtgen biçiminde konduğunda bacakta bir miktar uzama sağlanır. Bu transilyak osteotomi tekniği asetabulum displazisi olan ve aynı tarafta da kısalığı bulunan çocuk felci (polio) hastalarında kullanılabilir, ancak 2,5 cm’den daha fazla bir uzama sağlanması istendiğinde siyatik sinir felci riski çok artar.

Femurda Z biçiminde osteotomi yaptıktan sonra kırık uçlarını özel bir düzenekle çekip aralanan kısımları ilyak greftle dolduran ve sonra da plakla tespit eden bazı yöntemler tanımlanmışsa da, komplikasyonlarının (femoral ve siyatik sinir felci, kaynama sorunları, refleks sempatik distrofi, plakda kırılma vb.) çok oluşu nedeniyle tercih görmemiştir.

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

             
Salter osteotomisinde (üstte) üçgen biçiminde alınan kemik grefti dikdörtgen şekilde alınırsa (altta) bacakta bir miktar uzama sağlanır