Bacakta Uzunluk Farkı Oluşturan Nedenler Nedene Özgü Uzunluk Farkının Ortaya Çıkışı Bacak Uzunluk Farkının Etkileri Tedavi Endikasyonları Bacak Uzunluk Farkının Klinik Olarak Ölçümü Bacak Uzunluk Farkının Radyolojik Olarak Ölçümü Bacak Uzatmasına Ait Özellikler Uzama Biçimleri Oluşacak Uzunluk Farkını Hesaplama Yöntemleri Ortezle Eşitleme Uzun Bacakta Kısaltma Epifizyodez ve Çeşitleri Epifizyodez Planlaması ve Endikasyonları Kısa Bacakta Uzatma Tedrici Uzatma: Kallotazis Kallotazis: Yöntema Ait Ayrıntılar Kallotazis ve Rijit Tespit Kallotazisin Seyri Kallotaziste Son Teknolojik Olanaklar Kallotaziste Komplikasyonlar: Uygulama ve Uzatma Dönemi Kallotaziste Komplikasyonlar: Uzatma Bittikten Sonra
 
 ☰  
 aç

Tedavi Endikasyonları

Bacak uzunluk farkı uzun bacağın kalça ve dizden sürekli fleksiyonuna, oraklayarak yürümeye, gövdenin düşey planda hareketine ve parmak ucunda yürümeye yol açar. Bacak boyu uzunluk farkının % 3’ün altında olduğu durumlarda bu telafi mekanizmaları pek göze çarpmaz, ancak fark arttıkça uzun bacağa, dolayısıyla da o taraftaki kalça ve diz eklemlerine daha fazla yük biner, gövde ağırlık merkezi düşey düzlemde daha fazla yer değiştirir ve giderek parmak ucu yürüyüşü ile kısalık giderilemez duruma gelir.

Yapılan tüm çalışmalar 2 cm’in altındaki bir farkın omurgaya ve bacaklara gerçek anlamda bir olumsuzluk yüklemediğinde birleşmektedir. Ancak bacaklar arasındaki uzunluk farkının 2,5 cm’in üstüne çıkmasıyla kalça kinematiğinde bozulma başladığı gösterilmiştir. Bacaklar arasındaki uzunluk farkının 4 cm’in üzerinde olduğu durumların tümünde bacak boylarının kalıcı olarak eşitlenmesi açısından mutlak endikasyon doğar.

Her iki bacak boyu eşitlenirken diz seviyelerinin aynı olmasına dikkat etmek gerekir, aksi halde diğerine göre daha kısa olan tibia salınım evresini diğer tarafa göre daha çabuk tamamlar ve asimetrik bir yürüyüş ortaya çıkar, ya da yürüyüşünü düzeltmek isteyen hasta daha fazla kas gücü harcar. Diz seviyeleri arasında 1 cm’den fazla bir fark yürüyüş kinematiğinde sorun yaratır.

Bacak boyu eşitlemesi aynı zamanda femur ile tibia kemikleri arasındaki mekanik aksı dikkate almalı ve diz ile ayak bileği eklemlerinin yer ile olan paralelliğini bozmamalıdır. Bu amaçla var olan açılanmalar veya rotasyonel kusurlar ya önceden, ya da uzatma işlemine dahil edilerek düzeltilmelidir. Bir açılanmanın düzeltilmesinin de bacakta az da olsa bir miktar uzama sağlayacağı unutulmamalıdır.

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

            
Femur başı ile diz eklemi merkezi arasında uzanan hat ve diz eklemi merkezi ile ayakbileği merkezi arasında uzanan hat mekanik aksı oluşturur.
Kalça, diz ve ayakbileği eklemleri yere paraleldir.