Bacakta Uzunluk Farkı Oluşturan Nedenler Nedene Özgü Uzunluk Farkının Ortaya Çıkışı Bacak Uzunluk Farkının Etkileri Tedavi Endikasyonları Bacak Uzunluk Farkının Klinik Olarak Ölçümü Bacak Uzunluk Farkının Radyolojik Olarak Ölçümü Bacak Uzatmasına Ait Özellikler Uzama Biçimleri Oluşacak Uzunluk Farkını Hesaplama Yöntemleri Ortezle Eşitleme Uzun Bacakta Kısaltma Epifizyodez ve Çeşitleri Epifizyodez Planlaması ve Endikasyonları Kısa Bacakta Uzatma Tedrici Uzatma: Kallotazis Kallotazis: Yöntema Ait Ayrıntılar Kallotazis ve Rijit Tespit Kallotazisin Seyri Kallotaziste Son Teknolojik Olanaklar Kallotaziste Komplikasyonlar: Uygulama ve Uzatma Dönemi Kallotaziste Komplikasyonlar: Uzatma Bittikten Sonra
 
 ☰  
 aç

Bacak Uzamasına Ait Özellikler

Bacaklar, esas olarak femur ve tibianın her iki ucunda (proksimal ve distal) yer alan 4 adet büyüme plağından gelişen yeni kemik dokusu ile uzar. Fibula tibia ile paralel büyür. Uzamanın % 65’i diz çevresindeki büyüme plaklarından gerçekleşir (% 37’si femura alt ucuna, % 28’i tibia üst ucuna ait). Bu özellik kollardaki uzama biçiminin tersidir. Kollarda uzamanın büyük kısmı dirsekteki uzak büyüme plaklarından gerçekleşir.

Femur distalindeki büyüme plağı femurdaki uzamanın % 71’ini sağlarken, tibia proksimalindeki büyüme plağı da tibiadaki uzamanın % 57’sini sağlar. Femur, ayak hariç bacak uzunluğunun % 53’ünü karşılar.

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.