Bacakta Uzunluk Farkı Oluşturan Nedenler Nedene Özgü Uzunluk Farkının Ortaya Çıkışı Bacak Uzunluk Farkının Etkileri Tedavi Endikasyonları Bacak Uzunluk Farkının Klinik Olarak Ölçümü Bacak Uzunluk Farkının Radyolojik Olarak Ölçümü Bacak Uzatmasına Ait Özellikler Uzama Biçimleri Oluşacak Uzunluk Farkını Hesaplama Yöntemleri Ortezle Eşitleme Uzun Bacakta Kısaltma Epifizyodez ve Çeşitleri Epifizyodez Planlaması ve Endikasyonları Kısa Bacakta Uzatma Tedrici Uzatma: Kallotazis Kallotazis: Yöntema Ait Ayrıntılar Kallotazis ve Rijit Tespit Kallotazisin Seyri Kallotaziste Son Teknolojik Olanaklar Kallotaziste Komplikasyonlar: Uygulama ve Uzatma Dönemi Kallotaziste Komplikasyonlar: Uzatma Bittikten Sonra
 
 ☰  
 aç

Epifizyodez Planlaması ve Endikasyonları

Epifizyodez işleminde Anderson-Green-Messner tablolarından yararlanılır. Söz konusu araştırmacılar ilk çalışmalarını daha da geliştirerek belli bir grup çocuğu iskelet olgunlaşmasına kadar izlemişler ve belli bir iskelet yaşındaki çocuğun femur ve tibiasına ait büyüme plaklarından daha ne kadar miktarda uzama gerçekleşeceğini gösteren tablolar oluşturmuşlardır. İskelet olgunlaşmasına ulaştığında çocuğun bacağında ne kadar uzunluk farkı oluşacağı hesaplandıktan sonra cinsiyete göre farklı değerlerin bulunduğu bu tablolara bakarak uzun tarafın bu farkı yakalaması için uzamanın duraklatılmasının veya durdurulmasının ne zaman, hangi büyüme plağında ve ne tip bir epifizyodezle yapılacağına karar verilir.

Epifizyodez işlemi sırasında, uzatma işlemine göre daha az komplikasyonla karşılaşılır, çocukta daha az hasar oluşur, hasta tarafından daha kolay tolere edilir ve daha fizyolojik bir eşitleme gerçekleşir. Ancak bacak boyunda kısalma sağladığından kısa boylu, yani normal boy uzaması düşük yüzdede (persantil) olan bir çocukta önerilmez. Ayrıca kısa olan tarafın uzun olan tarafı yakalaması için çocuğun yaşının uygun olduğundan, yani yeterli zaman bulunduğundan emin olmak gerekir. İleri bir yaşta yapılırsa bacak uzunluk farkı kapanmaz. Erken bir yaşta yapıldığında ise ters bir fark yaratabilir.

Epifizyodez işlemi genelde 2 cm ila 6 cm arasında bir uzunluk farkının bulunduğu olgularda tercih edilir. Aynı grup için ortezle eşitleme, uzun tarafda akut kısaltma ve uzatma seçenekleri de söz konusudur. Uzun boylu olup da 5 cm’in altında bacak boyu farkı olan bir çocuğa, komplikasyonu çok daha az olan epifizyodez işlemini önermek akılcıdır, ancak uzun boylu olmanın avantajlarını düşünen aileler her zaman kısaltma işlemi yerine uzatmadan yanadırlar. Epifizyodez işlemi bir bacağın anormal olarak uzun olduğu (örneğin, hemihipertrofi) durumlar için idealdir. Uzatma işlemini herhangi bir nedenle kabul etmeyenlerde tercih edilir; ayrıca aşırı bacak boyu kısalığının söz konusu olduğu doğumsal kemik eksikliğinde (örneğin, femurda doğumsal fokal eksiklik, fibula hemimelisi) uzatmayla birlikte uygulanır. 6 cm’den daha fazla bir fark söz konusuysa epifizyodez yapıldığında ortaya orantısız bir görünüm ortaya çıkar.

Epifizyodez işlemi, fark genellikle 1 cm içinde kalacak şekilde sonuçlanır.

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.