Bacakta Uzunluk Farkı Oluşturan Nedenler Nedene Özgü Uzunluk Farkının Ortaya Çıkışı Bacak Uzunluk Farkının Etkileri Tedavi Endikasyonları Bacak Uzunluk Farkının Klinik Olarak Ölçümü Bacak Uzunluk Farkının Radyolojik Olarak Ölçümü Bacak Uzatmasına Ait Özellikler Uzama Biçimleri Oluşacak Uzunluk Farkını Hesaplama Yöntemleri Ortezle Eşitleme Uzun Bacakta Kısaltma Epifizyodez ve Çeşitleri Epifizyodez Planlaması ve Endikasyonları Kısa Bacakta Uzatma Tedrici Uzatma: Kallotazis Kallotazis: Yöntema Ait Ayrıntılar Kallotazis ve Rijit Tespit Kallotazisin Seyri Kallotaziste Son Teknolojik Olanaklar Kallotaziste Komplikasyonlar: Uygulama ve Uzatma Dönemi Kallotaziste Komplikasyonlar: Uzatma Bittikten Sonra
 
 ☰  
 aç

Uzun Bacakta Kısaltma İşlemi

Uzun bacakta kısaltma işlemi ya bir kerede (akut) kısaltma, ya da bir zaman dilimine yayarak giderek (tedrici) kısaltma şeklinde yapılır. Akut kısaltmada femur veya tibiadan istenen uzunlukta bir kemik dilimi çıkartılarak kemikda kısalma sağlanır ve kemik uçları bir osteosentez materyaliyle (intramedüller çivi, plak vb.) tespit edilir. Tedrici kısaltma işlemi ise femur veya tibiaya ait büyüme plaklarındaki büyümenin geçici olarak duraklatılması veya kalıcı olarak durdurulmasıyla sağlanır (epifizyodez). Bu şekilde kısa olan taraf, uzaması yavaşlatılan uzun tarafı zamanla yakalar.

Akut Kısaltma

Daha çok hemihipertrofi gibi normal bacağın kısa olduğu durumlarda, ya da aşırı bacak uzunluk farkı bulunan hastalarda karşı taraftaki uzatmayla birlikte düşünülebilir. Çıkartılacak kemik diliminin iyi hesaplanması gerekir. Tercihan kemikte uzamanın bittiği, ya da bitmeye yakın dönemde yapılır. Kemikteki kısalmaya paralel komşu eklemleri kontrol eden kaslarda güçsüzlük ortaya çıkacağından ameliyat sonrası uzun süreli yoğun fizyoterapiye gereksinim duyulur. Ailelere pek sıcak gelmeyen bir eşitleme yöntemidir.

Akut kısaltma femurdan yapılacaksa bu tercihan kaynamanın daha iyi olduğu subtrokanterik bölgeden yapılır ve tespit için kamalı plak kullanılır. Eğer kısalıkla birlikte açısal bir deformite var ve düzeltilecekse, kısaltma bu açılanmanın merkezinden yapılır.

Kemik dilimi kemik iliğinden sokulan özel geliştirilmiş bir testere aracılığıyla da çıkartılabilir. Ufak bir kesiden yapılan bu kapalı yöntemde tespit kilitli intramedüller çivi ile sağlanır. Açık yönteme oranla çok çeşitli yerel ve sistemik komplikasyonun görüldüğü kapalı yöntem ancak deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu komplikasyonlar arasında en ciddi olanı yağ embolisidir. Kuadriseps ve hamstring kaslarında kalıcı güçsüzlükten korunmak için femurdan çıkartılacak kemik dilimi uyluk kemiğin uzunluğunun % 10’undan (azami 5 cm) fazla olmamalıdır.

Tibiadan akut kısaltma tercih edilen bir yöntem değildir. Femurda kısaltma yapılamayacak durumlarda tercih edilebilir. Fibulayı da kesmek gerektiğinden açık olarak yapılır. Kilitli intramedüller çivi kullanılabilir. Çıkartılacak kemik dilimi 3 cm’i geçmemelidir.

 

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

subtrokanterik bölgede silindir şeklinde bir kemik dilimi çıkartarak yapılan akut femur kısaltması