Tanımlama Yol Açan Etkenler Nasıl Oluşur Hareket Bozukluğuna Göre Sınıflama Topografik Sınıflama Nörolojik Bulgular Klinik Belirti ve Bulgular Hastalığın Seyri Tedavinin Amacı ve Hedefler Topluca Tedavi Yöntemleri İlaç Tedavisi Botulinum Toksin Tip A Fizyoterapinin Yeri Selektif Dorsal Rizotomi Cihaz Kullanımı Ayak Sorunları Ayakta Ekin Deformitesi Ekin Deformitesinin Tedavisi Ayakta Ekinovarus Deformitesi Ayakta İçe Basma (Valgus Deformitesi) Ayak Bileğinde Valgus Deformitesi Halluks Valgus ve Bunyon Çömelme Yürüyüşü Çömelme Yürüyüşünün Tedavisi Kalça Sorunları Kalçada Yumuşak Doku Kontraktürünün Tedavisi Kalçada Sublüksasyon ve Çıkık Kalça Çıkığına Bağlı Sorunlar Kalçada Sublüksasyon ve Çıkığın Tedavi Endikasyonları Kalça Çıkığında Femura Yönelik Cerrahi Gieişimler Kalça Çıkığında Asetabulum Osteotomileri
 
 ☰  
 aç

Medikal Tedavi

Nöromusküler Blok

% 10'luk etil alkol, ya da % 3'lük fenol injeksiyonları sinir uçlarının kasla birleştiği noktalarda hasar oluşturarak spastisiteyi uzun süreli olarak (en fazla 3 yıl) bertaraf edebilir, ancak uygulama güçlükleri ve aşırı yan etkileri nedeniyle bugün artık terk edilmiştir.

Botulinum Toksini Tip A

Botulinum toksini tip A injeksiyonu sinir-kas bileşkesinde uyarı taşınmasını sağlayan asetilkolin maddesinin salınımını kalıcı olarak bloke ederek spastisiteyi bertaraf eder. Ancak sinir uçları 2 ila 6 aylık bir süre içersinde yeniden filizlenerek başka bir noktadan kas ile bağlantı (sinaps) yapar ve spastisite geri döner. Diğer nöromusküler blok yapan ilaçlara oranla uygulamadaki büyük kolaylığı ve yan etkilerinin hemen hemen olmayışı nedeniyle günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Etkisi uygulamanın 3. günü başlar ve yaklaşık bir hafta sonra azami noktaya ulaşır. Sinapsların tekrar oluşması nedeniyle etkisi 3 ila 6 ay kadardır. Bu süre içerisinde yoğun fizyoterapi ile kontraktürlerde anlamlı iyileşme sağlanır. Serebral palside botulinum toksin tip A injeksiyonları cerrahi girişim yapılması olası, ancak çocuğun yaşının küçük olduğu ve bu nedenle yinelemenin beklendiği durumlarda cerrahi planlamaya kadar geçen süre içerisinde fizyotepi programına destek amacıyla yapılabildiği gibi, özellikle tüm vücut tutulumu bulunan hastalarda ağrılı kas spazmı ve kontraktürlerde ağrıyı dindirmek için de yapılabilir. Botulinum toksin tip A injeksiyonları kol ve ellerdeki spastisiteyi azaltarak fizyoterapi seanslarına olumlu katkıda bulunurlar. Tek başına botulinum toksin tip A injeksiyonlarının mevcut kontraktürleri düzeltmesi beklenmemelidir. Botulinum toksin Tip A injeksiyonları statik deformitelerde kullanılmaz; yani kemiksel deformite yerleşmişse, ya da ciddi kontraktür varsa, botulinum toksin tip A yetersiz kalır.

Çoklu injeksiyonlardan sonra ilaca karşı direnç oluşabilir.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

 
nöromusküler kavşakta asetilkolin salınmasıyla iletinin gerçekleşmesi
ortama botulinum toksini verilmesi
botulinum toksinin sinir uçlarında depolanması
asetilkolin salınmasının bloke olması
iletiyi taşıyamayan sinir uçlarının giderek atrofiye uğraması
nöromusküler kavşağın tümüyle atrofiye olması
sinir tomurcuğunun gelişmesi
sinir tomurcuğunda asetilkolin üretiminin başlaması
atrofiye olan nöromusküler kavşağın hemen yanında yeni bir nöromusküler kavşağın devreye girmesi ile iletinin yeniden başlaması
 
 ☰  
 aç
Botulinum toksini Tip A'nın etki mekanizmasını görmek için tıklayın