Tanımlama Yol Açan Etkenler Nasıl Oluşur Hareket Bozukluğuna Göre Sınıflama Topografik Sınıflama Nörolojik Bulgular Klinik Belirti ve Bulgular Hastalığın Seyri Tedavinin Amacı ve Hedefler Topluca Tedavi Yöntemleri İlaç Tedavisi Botulinum Toksin Tip A Fizyoterapinin Yeri Selektif Dorsal Rizotomi Cihaz Kullanımı Ayak Sorunları Ayakta Ekin Deformitesi Ekin Deformitesinin Tedavisi Ayakta Ekinovarus Deformitesi Ayakta İçe Basma (Valgus Deformitesi) Ayak Bileğinde Valgus Deformitesi Halluks Valgus ve Bunyon Çömelme Yürüyüşü Çömelme Yürüyüşünün Tedavisi Kalça Sorunları Kalçada Yumuşak Doku Kontraktürünün Tedavisi Kalçada Sublüksasyon ve Çıkık Kalça Çıkığına Bağlı Sorunlar Kalçada Sublüksasyon ve Çıkığın Tedavi Endikasyonları Kalça Çıkığında Femura Yönelik Cerrahi Gieişimler Kalça Çıkığında Asetabulum Osteotomileri
 
 ☰  
 aç

Nöroşirurjik Girişimler

Selektif Dorsal Rizotomi

Normalde kas lifi gerilince buradan kalkan uyarı afferent sinir lifleri aracılığıyla omurilikteki ikinci motor nörona ulaşır. Burada oluşan uyarı beyindeki merkezlerin kontrolü altında arka köklerden çıkan efferent sinir lifleri sayesinde kastaki nöromusküler kavşağa taşınır ve sonuçta kasda kasılma meydana gelir. Spastisitede ise beyin hasarı nedeniyle bu refleks arkındaki düzenleyici etki ortadan kalktığından kasta aşırı bir tonus artışı gerçekleşir. Buna germe refleksinde artma denir ve serebral palsi hastalarında görülür. Bu nedenle tutulmuş posterior afferent sinir köklerinin kesilmesi kas lifindeki spastisiteyi azaltır.

Selektif dorsal rizotomi (SDR) yönteminde omuriliğin ikinci lomber ile ikinci sakral segmentleri arasındaki arka kökleri oluşturan sinir lifleri tek tek ayrılarak elektrik akımı ile uyarılır. Normalde bu lifler uyarıldıklarında kasda uyarı oluşmaz, çünkü bunlar kastan omuriliğe gelen uyarıları taşırlar. Serebral palsili hastalarda kasta aktivite yaratan sinir lifleri anormal kabul edilir ve kesilir (selektif dorsal rizotomi).

SDR, kontraktürü olmayan, bağımsız yürüyebilen, gövde dengesi, zeka ve motor kontrolü olan hastalara uygulanır. 4 ila 8 yaşındaki diplejik hasta bu işlem için ideal hastadır. Spastisite dışında atetoz ve distonide etkinliği yoktur. MR görüntülemede bazal ganglionlar hasar görmemiş olmalı ve kalçada instabilite varsa giderilmiş olmalıdır. SDR sonrası çocuk idrarını ve dışkısını tutamayabilir ve bacaklarda belirgin güçsüzlük oluşabilir. Beyin omurilik sıvısında kaçış (fistül gelişimi) ve infeksiyon, duyu kaybı, kalçada instabilite gelişimi diğer komplikasyonlardır.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.