Tanımlama Yol Açan Etkenler Nasıl Oluşur Hareket Bozukluğuna Göre Sınıflama Topografik Sınıflama Nörolojik Bulgular Klinik Belirti ve Bulgular Hastalığın Seyri Tedavinin Amacı ve Hedefler Topluca Tedavi Yöntemleri İlaç Tedavisi Botulinum Toksin Tip A Fizyoterapinin Yeri Selektif Dorsal Rizotomi Cihaz Kullanımı Ayak Sorunları Ayakta Ekin Deformitesi Ekin Deformitesinin Tedavisi Ayakta Ekinovarus Deformitesi Ayakta İçe Basma (Valgus Deformitesi) Ayak Bileğinde Valgus Deformitesi Halluks Valgus ve Bunyon Çömelme Yürüyüşü Çömelme Yürüyüşünün Tedavisi Kalça Sorunları Kalçada Yumuşak Doku Kontraktürünün Tedavisi Kalçada Sublüksasyon ve Çıkık Kalça Çıkığına Bağlı Sorunlar Kalçada Sublüksasyon ve Çıkığın Tedavi Endikasyonları Kalça Çıkığında Femura Yönelik Cerrahi Gieişimler Kalça Çıkığında Asetabulum Osteotomileri
 
 ☰  
 aç

AYAK PARMAKLARINA AİT SORUNLAR

Halluks Valgus Deformitesi

Serebral palsili hastada halluks valgusun gelişmesi spastik adduktor hallusis longus kasına bağlı olduğu gibi, pes valgusu bulunan bir hastada ayak ön kısmının eversiyona ve abdüksiyona  gitmesiyle bu adduktor kasın daha avantajlı konuma geçmesi sonucu da oluşabilir. Bu kasın çekmesi ile başparmak proksimal falanksı dışa doğru sapmaya başlar ve başparmak giderek ikinci parmağın altına doğru yer değiştirir. Birinci tarak kemiğinin başı, dışa doğru sapan proksimal falanksın tabanı tarafından artık daha az örtünmeye başladığından korunmasız kalan bu başparmak tabanının iç kısmında tahrişe bağlı olarak ağrılı bir şişlik oluşur (bunyon). Bu şişlik, içersinde jel kıvamında sıvı bulunan kesecik (bursa), ödemli cilt-cilt altı dokusu ve tahriş sonucu lokal kemik yapımıyla çıkıntı oluşturan birinci tarak kemiğinin başından ibarettir. Ağrılı şişliğin üzeri kızarır, su toplar. Hasta bu ağrılı şişlik nedeniyle ayakkabı giymekte güçlük çeker. Kaval kemiğinde mevcut bir dışa dönüklük (tibial rotasyon ekstern deformitesi) halluks valgus gelişimini daha da kolaylaştırır.

Tedavide bacaktaki dizilimin önceden düzeltilmiş olması önemlidir; yani, mevcut talipes valgus, tibial rotasyon ekstern deformitesi ve çömelme yürüyüşü düzeltilmeden sadece halluks valgusa yapılacak bir girişim başarısız olacaktır. Hafif olgularda bacaktaki dizilimin düzeltilmesiyle halluks valgus deformitesi de geriler. İleri olgularda birinci tarak kemiği tabanından yapılan osteotomi, adduktor hallusis longus kasının proksimal falanks tabanından birinci tarak kemiği başına nakli ile kombine edilir ve bunyon traşlanır. İleri olgularda başparmak ekleminin dondurulması da (1. metatarsofalangeal eklem artrodezi) diğer bir seçenektir.

Dorsal Bunyon

Birinci tarak kemiği başının havaya kalkarak ayak sırtında çıkıntı oluşturmasına denir. Genellikle yapılan cerrahi girişimler sırasında dinamik dengesizliği iyi hesaplayamamaktan dolayı meydana gelir. Peroneus longus kası birinci tarak kemiğini aşağı doğru çekerken, tibialis anterior kası ise tam tersine yukarı doğru çeker. İki kas arasında tibialis anterior kası lehinde mevcut olan, ya da yaratılan bir dengesizlik dorsal bunyon gelişmesine neden olur. Aynı durum, güçsüz bir triseps suraya ilaveten başparmağın fleksörü (fleksor hallusis longus) ile ekstansörü (ekstansör hallusisi longus) arasında, fleksör lehinde bir dengesizlik söz konusu olduğunda da oluşur. Hasta başparmak komşuluğundaki ağrılı çıkıntı nedeniyle ayakkabı giymede güçlük çeker.

Tedavisi cerrahidir.

 

Bu sayfada yer alan bilgilerin tamamı ebeveynleri çocuk ortopedisinin konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla verilmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarındaki rahatsızlıklara tanı koymaları, daha da ileri giderek kendilerini hekim yerine koyarak çocuklarını tedavi etmeye kalkışmaları son derece sakıncalıdır.

 

Bu sayfada yer alan bilgiler bir hekimin muayene sonucu vereceği kararın yerini asla alamaz.

serebral palsiye bağlı halluks valgus deformitesi




bunyon tıraşlanır, medial kapsül gerdirilerek dikilir ve adduktor hallusis longus kası 1. metatars başına nakledilir